Spionerade på Sverige

Svensk forskare var apartheid-regimens agent i Stockholm

NYHETER

Den sydafrikanska apartheidregimen hade en spion i Sverige.

Den högutbildade svensken ”Bengt” på Kungsholmen i Stockholm.

Sju månader efter mordet på statsminister Olof Palme rapporterar han om de positiva förändringar som skett i Sverige efter mordet – från den sydafrikanska regimens synpunkt.

Han rapporterar i början av oktober 1986 till den sydafrikanska säkerhetstjänstens Europachef, John Adam. I dennes rapport hem till Sydafrika, som jag har kommit över, heter det:

”Sedan Olof Palmes död har Mabuza (ANC:s Stockholmsrepresentant, Lindiwi Mabuza) varit mycket upprörd. Hon hade en mycket nära relation med den döde statsministern, något hon saknar med den nye statsministern.”

”Hon har också uttryckt att hon inte tycker om att behöva fortsätta stanna i Sverige. Den nye statsministern förefaller vara betydligt mindre radikal än Palme och är privat känd för att vara emot sanktioner mot Sydafrika.”

Rapporterar om svenske ”Bengt”

John Adam rapporterar efter ett möte med svenske ”Bengt” till sina överordnade på säkerhetstjänsten i Sydafrika att hans svenska källa är nära ”ledarelementen” inom både ANC och ISAK (Isolera Sydafrikakommittén) i Sverige.

”Bengt”, som vid den här tiden är cirka 50 år, vet att berätta att relationen mellan dessa båda på senare tid har ”försämrats”. Grunden till detta är att ”ledarelement inom ISAK privat har ifrågasatt det rätta i att stödja ANC:s militära gren på grund av dess våldspolitik.”

”När Lindiwi Mabuza på ANC fick höra detta uttryckte hon sin avsky för svenskar i allmänhet och i synnerhet några ISAK-medlemmar som hon kallade omvända rasister”.

Den sydafrikanske agentchefen i Europa rapporterar också att ”Bengt” mycket starkt råder säkerhetstjänsten att fyra namngivna svenska politiker görs till ”mål för sydafrikansk propaganda”.

”Han rekommenderar särskilt att det sänds videor på svart mot svart våld (till exempel halshuggning).”

De fyra svenska politiker som ”Bengt” vill att den sydafrikanska säkerhetstjänsten ska rikta sin propaganda till är: Carl Bildt, moderaterna, statsminister Ingvar Carlsson, socialdemokraterna, Bengt Westerberg, folkpartiet, och Karin Söder, centerpartiet.

Värvades under besök i Sydafrika

Svenske ”Bengt” värvades, enligt uppgift från före detta säkerhetspoliser i Sydafrika, som agent i början av 1980-talet medan han under en längre tid vistats i landet. Värvningen genomfördes av toppspionen Craig Williamson personligen.

Craig Williamson infiltrerade under 1970-talet den svenskdominerade anti-apartheidorganisationen IUEF i Genève. Han blev därefter något av svenskexpert inom Sydafrikas hemliga tjänster.

En agent han lyckades värva var en svensk Palme-hatare i London, som i början av 1980-talet mottog fast månadslön till ett konto i Schweiz från Williamson.

Williamson har genom Sanningskommissionens arbete i Sydafrika konstaterats ligga bakom flera mord och attentat.

Han pekades 1996 ut av polisöversten Eugene De Kock som ansvarig för att ha organiserat mordet på statsminister Olof Palme.

”Bengt”: Jag kan få fängelse för vad jag gör!

Hans agent ”Bengt” i Stockhom vet att den sydafrikanska regim han arbetar för anses vara djupt orättfärdig av riksdag och regering och en övervägande del av Sveriges befolkning. Därför säger ”Bengt” till en sydafrikansk agent 1986:

– Jag kan få fängelse i Sverige för vad jag gör!

Fotnot: Namnet Bengt är fingerat.

Fler artiklar om spionen

Anders Hasselbohm ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM