Han fick betalt via bankkonto i Sydafrika

Foto: ap
Mordplatsen Statsminister Olof Palme mördades vid Sveavägen den 28 februari 1986. Palme och den svenska regeringen var en av de hårdaste kritikerna av rasåtskillnadspolitiken i Sydafrika.
NYHETER

Den svenske spionen ”Bengt” i Stockholm fick betalt av apartheidregimens säkerhetstjänst för sina tjänster till ett konto i Sydafrika.

Den 14 februari 1987 träffade ”Bengt” den sydafrikanska säkerhetstjänstens chef i Europa, John Adam.

Punkt nummer 11, den sista i Adams rapport från mötet, lyder:

”Bengt” önskar besöka Sydafrika i maj. Han frågade mig också om jag kunde köpa biljetterna åt honom och han skulle betala igen oss från sina pengar i Sydafrika. Han vill inte köpa biljetter till Sydafrika i sitt hemland. Han vill flyga med Luxavia...”.

Uppenbarligen får alltså ”Bengt” betalt till ett konto i Sydafrika.

”Bengt” lämnade glädjande besked

I sin rapport från mötet med ”Bengt”, som förefaller vara en sammanfattning av året som gått sedan mordet på Olof Palme‚ kan John Adam på punkt efter punkt komma med glädjande besked till sina överordnade.

Allt har på kort tid börjat gå den sydafrikanska regimens väg i Sverige, detta anti-apartheidland framför alla andra.

”Det har skett en märkbar nedgång av både det offentligas och medias stöd för ANC den senaste tiden”, står det i rapporten.

John Adam rapporterar att ”Bengt” lämnat initierad information om att ”många medlemmar av det socialdemokratiska partiet har slutat stödja eller har lämnat ISAK”.

Svenska ISAK, Isolera Sydafrikakommittén, var en nagel i ögat på den sydafrikanska regimen och var huvudarrangör av Folkriksdagen mot apartheid i Folkets hus i Stockholm, helgen före mordet på Olof Palme.

”Bengt” hade enligt mina sydafrikanska källor mycket goda informatörer i Sverige, bland dem en person med förbindelser till befrielserörelsen ANC:s Stockholms-kontor.

”Orolig över situationen”

Han får inifrån kontoret veta att ANC-representanten i Sverige är ”extremt orolig över situationen”.

Han rapporterar också att svenska ”medias bevakning av händelser i Sydafrika har minskat och att några vänstertidningar t o m ifrågasätter om det är så klokt med sanktioner”.

John Adam rapporterar också att ”Bengt” tror, att om den sydafrikanska regimen bara följer svenskens råd, så kan den göra nya landvinningar i Sverige.

Under punkt 6 skriver John Adam:

”Bengt” känner att tiden är mogen för propaganda som visar upp ANC:s kommunistiska förbindelser och dess hängivenhet för våldsmetoder för förändring.”

Bifogar klipp från tidningar

Under punkt 7 skriver han:

”Han betonar att ansträngningen ska inriktas på att diskreditera ANC och inte att försöka förbättra den sydafrikanska regeringens image!”

Mot slutet av sin rapportering meddelar John Adam, att han bifogar klipp av svenska tidningsartiklar. Dessa tycker han absolut att säkerhetstjänsten hemma i Sydafrika ska se till att få översatta.

”De är mycket intressanta eftersom de är från vänstertidningar”, skriver John Adam.

”Bengts” hemliga rapporter efter mordet på Palme:

Anders Hasselbohm ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM