Polisman dömd till fängelse för dödsskott

Sköt ihjäl 31-åring efter biljakt

NYHETER

Den 60-årige polis som sköt ihjäl en båttjuv efter en våldsam biljakt i Vikbolandet i mars dömdes i dag av Göta hovrätt till fängelse i ett och ett halvt år.

Han döms för grov misshandel, vållande till annans död och tjänstefel.

Det var i mitten av mars som polismannen avlossade det dödande skottet i samband med en jakt på stulen Saab. Polisen misstänkte att föraren i Saaben även gjort sig skyldig till båtstöld.

Polismannen körde en civil polisbil, och förföljde den flyende bilen i hastigheter över 150 kilometer i timmen.

När han efter drygt en halvmils jakt i hög fart hann ikapp den flyende bilen slog han på blåljuset och sirenen.

Slog runt och skadades

Till slut körde den jagade bilen av vägen och slog runt. Föraren, en 31-årig man, skadades lindrigt vid kraschen, men kunde ändå stappla ut ur bilvraket och börja springa från platsen.

Polismannen tog då upp jakten till fots - nu med draget vapen. Han avlossade ett varningsskott till vänster om den springande mannen som då flydde in bland några byggnader.

När polismannen åter fick syn på honom ropade han åt 31-åringen att han skulle stanna - därefter avlossade han ett skott.

Kulan träffade i ryggen, och 31-åringen avled senare av skadorna.

Fälldes av tingsrätten

Tingsrätten i Norrköping dömde honom till fängelse i 18 månader för grov misshandel, vållande till annans död och tjänstefel.

Polismannen överklagade och yrkade att hovrätten skulle ogilla åtalet. I andra hand yrkade han att fängelsedomen skulle bli villkorlig.

Men hovrätten fastställde alltså tingsrättens dom i sin helhet.

Fredrik Rundkvist