”Poliser i märkta hjälmar måltavlor”

Polisens huvudskyddsombud: De riskerade livet under kravallerna

NYHETER

Märkta hjälmar gjorde poliser till måltavlor under Göteborgskravallerna.

- Man koncentrerade sig på vissa hjälmnummer och på en given signal ropade man de nummer det gällde och gav sig på de poliserna, säger Anders Carlsson, huvudskyddsombud vid Göteborgspolisen till TV4 Göteborg.

Efter det tumultartade finansministermötet i Malmö i våras drevs beslutet att numrera samtliga polishjälmar igenom. Syftet var att förenkla identifieringen.

Under helgens kravaller riskerade enskilda poliser sitt liv på grund av det beslutet. Poliserna blev måltavlor som var lätta att pricka. När aktivisterna fick syn på de poliser som skulle attackeras ropades deras nummer ut och detta gjorde polisernas situation sårbar.

Vid flera tillfällen

Utpekandet skedde vid flera tillfällen och på olika platser i staden. Vittnen har uppgett att de sett aktivister som filmat och fotograferat enskilda poliser under kravallerna.

- Det måste få förtur att ändra på det här, det ska inte vara så att en enskild polisman ska behöva riskera sitt liv för att vi ska ha en hjälmmärkning, säger Anders Carlsson till TV4 Göteborg.

Frågan med märkta hjälmar är dubbelbottnad:

– Jag tycker i princip att det är rätt att en statstjänsteman, alltså polis, har sitt namn offentligt men det finns anledning i vårt svåra yrke att överväga hur man ska göra i den här frågan, säger Ann-Charlotte Norrås, länspolismästare i Västra Götaland.

Hjälmproblematiken är bara en del i efterspelet kring kravallerna. I dag beslutade Göteborgspolisen att öppna upp en tipstelefon.

Tipstelefon öppnas i morgon

Tipsen väller in från alla håll efter kravallerna i Göteborg.

Därför öppnar Göteborgspolisen i morgon en tipstelefon för allmänheten:

Syftet är att utreda vilka som gjort sig skyldiga till brott - och gripa fler än de 51 som sitter häktade.

- Det finns säkert händelser och personer som har agerat som vi inte lagt märke till själva och som vi behöver hjälp med identifieringen av , säger kriminalkommissarie Rolf Andersson.

Polisen i Göteborg försöker nu organisera upp och utreda vad som hände på gator och torg under den gångna helgens toppmöte. Det är en omöjlighet för de poliser som bevakade demonstrationer och gator att ha kontroll över det som hände.

– Vi vill få in allmänhetens tips om vad som hänt på Göteborgs gator under de här dagarna, säger Rolf Andersson.

Hundratals tips har hittills sipprat in till polismyndighetens olika enheter i skiftande former:

– Det kommer muntliga tips, privata fotorullar, framkallade foton, videofilmer, alla former av tips, säger Rolf Andersson.

Och tipsen har gett resultat. Hittills har 51 personer kunnat identifieras och häktas. Det första åtalet var tänkt att väckas den här veckan men blev uppskjutet till slutet av nästa vecka. Åtalspunkten i det fallet är deltagande i våldsamt upplopp.

Fler frihetsberövanden

Ytterligare gripanden kan vara aktuella.

- Är vi lyckosamma i identifieringsarbetet kan fler räkna med att bli frihetsberövade. Det handlar om svenska och utländska medborgare som vi kan identifiera på film och hämta in till förhör, säger chefsåklagare Mats Sällström, som leder åklagararbetet till Dagens Eko.

Polisen hoppas att identifieringsarbetet ska förenklas genom den nyöppnade tipstelefonen.

- Tidigare har vi tagit emot tips helt ostrukturerat, nu kommer det att styras via den här telefonen, säger Rolf Andersson.

Imponerades av åklagarna

Under onsdagen besökte riksåklagare Klas Bergenstrand de åklagare i Göteborg som utreder kravallerna under toppmötet. Han var imponerad av åklagarnas arbete och förklarade sig även vara nöjd med samarbetet med polisen.

- I sådana här utredningar krävs det ett väldigt nära samarbete mellan åklagare och polis. Här i Göteborg finns en bra modell för detta; arbetet efter brandkatastrofen, sa Klas Bergenstrand till TT.

I dag kom dessutom uppgifter om att säpo innan toppmötet varnat polisen i Göteborg att det kunde hända som sedan skedde.

- Vi har stor kunskap om de här organisationerna och det som hände i Göteborg förändrar inte bilden av dem. Vi hade förväntat oss att det här skulle inträffa och vi är inte överraskade, säger Säpo-chefen Jan Danielsson till TT.

Polisen i Göteborg informerades om den hotbild som Säpo upplevde från de autonoma grupperna.

Trots det slutade toppmötet i kravaller, blodsutgjutelse och vandalisering.

Säpo vill inte rikta någon kritik mot ordningspolisen i Göteborg för det som hände.

- Jag var inte i Göteborg och vet inte mer än jag sett i medierna. Ordningspolistjänst är dessutom inte säpos ansvarsområde. Vad vi gör är att teckna en hotbild så nära som möjligt ska svara mot verkligheten, och det tycker jag att vi har lyckats med.

Lång tid att bearbeta

På onsdagen hade 32 polisanmälningar kommit in till myndigheten som gäller polisens agerande under de tre dagarna i Göteborg.

För Rolf Andersson och hans kolleger som tjänstgjorde under EU-toppmötet kommer det att ta lång tid att bearbeta det som hände.

– Det här är det värsta jag varit med om som polis. Det kommer att ta tid att återhämta sig både mentalt och fysiskt, säger han.

Polisens tipstelefon kommer att vara öppen under dagar och kvällstid. På nätter och helger svarar krimjouren för tipsmottagandet.

Numret till tipstelefonen är: 031-739 25 02

Annika Sohlander