Vällingen livsfarlig

"Bebisar blev invalider efter experiment med gluten"

NYHETER

Barnen slipper lida senare i livet.

Det hävdade läkarna och den svenska barnmatsindustrin och utsatte spädbarnen för experiment.

Resultatet blev förödande. Mängder av barn blev sjuka och många invalidiserades.

Foto: SARA RINGSTRÖM
BARNEN LED I ONÖDAN Experimentet skulle visa att barnen inte behövde lida om sjukdomen glutenintolerans utlöstes tidigt. Men barnen fick svåra smärtor - många blev skadade för livet.

I 14 år pågick experimenten som vållade svåra smärtor för spädbarnen och ledde till att många barn blev glutenallergiker.

Först 1996 slutade barnmatsindustrin och deras konsulter inom barnläkarkåren med experimenten.

Experimenten började 1982 då läkarkåren ville att spädbarn inte skulle få välling med gluten förrän vid sex månaders ålder.

Halten gluten fördubblades

Tidigare hade barnmatsindustrin tillsatt gluten i välling för barn från fyra månaders ålder.

Barn under fyra månader slapp nu gluten.

Men för spädbarnen på sex månader fördubblades gluteninnehållet i vällingen, med inrådan från läkare.

- Tesen för detta svenska fenomen handlade om att barn som förr eller senare ändå skulle drabbas av glutenintolerans, skriver barnläkaren Salomon Schulman på DN debatt i dag.

- Därför kunde man lika gärna utlösa sjukdomen tidigt så att dessa barn slapp att lida.

Men tesen höll inte. Barnen som utsattes för de höga glutenhalterna i vällingen blev i stället sjuka.

- Många av dessa halvårsgamla bebisar insjuknade i akut plågsamma sjukdomar som inte kunde hävas förrän barnen fick annan mat, förklarar Schulman på DN debatt.

"Blev invalider av experimenten"

Forskarlag vid barnklinikerna på universitetssjukhusen i Umeå och Malmö har nu, enligt Schulman, bevisat att experimenten var ohållbara och att flera barn invalidiserades på grund av dem.

En nygjord avhandling visar dessutom att tesen experimenten byggde på var "vetenskapligt bräcklig."

Glutenallergi måste behandlas hela livet

Charlotte Lindahl

ARTIKELN HANDLAR OM