”Uppgifterna är mycket intressanta”

Palmegruppen kände inte till spionen

NYHETER

Aftonbladets avslöjande att Sydafrika haft en spion i Sverige har tagits emot med stort intresse av Palmegruppen.

- Uppgifterna är mycket intressanta, säger Palmeutredingens chef, kriminalkommissare Stig Edqvist.

Foto: MATS STRAND
chef för palmegruppen - Uppgifterna om svenske spionen är mycket intressanta, säger Stig Edqvist

Dokument som Aftonbladet tagit del av bevisar att den sydafrikanska underrättelsetjänstens Europachef var i Stockholm vid tiden kring mordet på Olof Palme.

Stödet till ANC skulle upphöra

Där träffade han svensken "Bengt" som var apartheidregimens spion, vilket Aftonbladet kunde avslöja i gårdagens tidning.

För Palmeutredarna är de nya uppgifterna intressanta.

- Sydafrikadelen är ett väldigt stort avsnitt i Palmeutredningen. Det finns massor med information som kommer från många håll, säger Stig Edqvist.

Hur värderar ni de nya uppgifterna?

- Jag läste Aftonbladets artiklar med stort intresse. Hur jag värderar de olika delarna och uppgifterna kan jag däremot inte kommentera. Det går inte så länge utredningen pågår.

Bengt Westerberg: Jag är inte förvånad

I dokumenten som blivit tillgängliga genom den sydafrikanska Sanningskommissionen framgår att den svenske spionen i februari 1987 ville bearbeta svenska politiker att upphöra med sitt stöd till den sydafrikanska befrielseorganisationen ANC.

Bland de politiker som utpekas som speciellt intressanta namnges Ingvar Carlsson (s), Bengt Westerberg (fp), Karin Söder (c) och Carl Bildt (m).

- Jag är inte förvånad över uppgifterna att Sydafrika hade en spion i Sverige. Och inte heller att mitt namn nämns. Sommaren 1986 drev jag aktivt en kampanj om handelsbojkott mot Sydafrika, säger Bengt Westerberg.

Minns du några speciella försök att få dig att ändra uppfattning om Sydafrika?

- Nej.

Karin Söder blev sjuk vid denna tid och lämnade politiken. Hon säger att hon inte kom i kontakt med någon kampanj mot ANC.

Säpochefen Jan Danielsson säger:

- Det här är inte Säpos bord.

Oisín Cantwell, Thomas Gustafsson