Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

"Man ska vara kompromisslös"

Aftonbladet möter Lars Nittve, Moderna museets nye chef

    Sverige, Danmark och England. Och nu Sverige igen.

Moderna museets nye chef Lars Nittve vänder hemåt igen. Hans främsta uppgift blir att locka fler besökare till den omdiskuterade kulturinstitutionen.

    I höst startar han det utsatta jobbet.

    Aftonbladets Klas Elfving har träffat Lars Nittve.

Moderna ambitioner   Moderna ambitioner "Det ska kännas naturligt att komma till museet. Om man undrar något ska man inte känna sig löjlig". Lars Nittve, ny chef på Moderna museet, vill göra konsten mer folklig. Foto: MAGNUS WENNMAN

1. Du har fram tills nu varit chef för Tate Modern i London. Under din ledning har det växt till ett av världens mest besökta museer, med 5,3 miljoner besökare förra året. Vad har du gjort för att skapa en sådan succé?

- Det handlar om en mängd olika bra faktorer. London är en världsstad där det tidigare inte fanns något modernt museum. Jag tror att det fanns ett uppdämt behov hos engelsmännen för det här. Det är också ett väl genomfört projekt med byggnaden och den plats där den ligger. Dessutom har vi haft en av världens bästa samlingar.

 

2. Och nu ska du tillbaka till Sverige. Hur ser du på det nya Moderna museet på Skeppsholmen?

- Jag tror att arbetet varit hårdare än vad man tänkt sig. Det är förstås svårt att hitta tillbaka till publiken sedan det varit stängt under några års tid i början av 90-talet.

3. Vad vill du göra som chef för museet?

- Jag vill skapa ett museum som ligger absolut på topp när det gäller klassiska utställningar, men som samtidigt är en föregångare när det gäller samtidskonst. Hela museet bygger på den konflikten och det är den som jag vill arbeta med.

4. Om du får tid över, vad gör du då?

- Fanns jag på rätt plats skulle jag åka skidor. Är snön bra tycker jag att det är fantastiskt roligt. Det kan vara i Sverige, Alperna eller Amerika.

5. Du har bott i Chelsea under Londonvistelsen. Har det blivit mycket fotboll?

- Lite grann. Jag håller förstås på Chelsea. De har ju ungefär samma färg på tröjorna som Djurgården, i varje fall var det samma färg när jag var liten.

6. Vad tycker du om svensk kulturpolitik?

- Jag har varit borta från Sverige för länge för att kunna uttala mig generellt. Men när det gäller Moderna museet tycker jag att kulturdepartementet i våra samtal visat att de tänker satsa i framtiden.

7. Hur ska den moderna konsten lyckas nå de breda folklagren?

- Nyckeln till framgång är att man ska vara väldigt kompromisslös i det man gör, att de verk man visar håller toppklass. Det ska heller inte finnas några onaturliga trösklar för en ovan besökare, det ska kännas naturligt att komma till museet. Om man undrar något ska man inte känna sig löjlig.

8. Vad är mest spännande i svensk konst i dag?

- De senaste fem åren har det kommit en generation konstnärer i 30-35-årsåldern som tar för sig internationellt på ett helt annat sätt än vad svenska konstnärer gjort tidigare. Det har också gjort att svensk konst fått väldigt hög status utomlands. Henrik Håkansson och Annika von Hauswolff är två bra exempel på sådana konstnärer.

9. Nu ska du flytta hem till Sverige. Du är inte rädd för att få lappsjuka, att Stockholm ska bli för litet?

- Den här typen av jobb är internationellt. Det är ingen radikal skillnad att sitta och vara museichef i Humlebaek i Danmark eller att sitta mitt i London. Så det är ingen risk för lappsjuka, tror jag.

10. Vilken är din drömutställning?

- Jag tror att det finns flera drömutställningar. Det kan vara en okänd konstnär som får oss att se något som vi inte sett tidigare, men det kan också vara en utställning med Salvador Dalí.

11. Hur ser en arbetsdag ut för dig?

- Jag jobbar många timmar, i snitt 14 timmar varje dag. Jobbet är väldigt mötesdominerat, därför handlar det mycket om att koordinera. En museichef har ett smått absurt jobb, man ska samtidigt vara företagsledare, vara en bra pedagog, vara bra konsthistoriker och kunna hantera medierna. Man kastas mellan allt möjligt i väldigt olika sammanhang.

12. Vad ska du göra i sommar?

– Först ska jag reda ut hur jag ska ha det med styrelsen för Tate. Det har vi inte gjort ännu. Efter det ska jag se till att semestra ordentligt i England med min son.

Klas Elfving
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet