Aktivister hotar med aktioner på internet

Vill stoppa det flyttade Världsbanksmötet

NYHETER

Världsbanken flyttar sitt möte till internet.

Och demonstranterna följer efter.

Deras mål är att överbelasta Världsbankens hemsida och få servern att krascha.

I går berättade aftonbladet.se att Världsbanken flyttar en av sina konferenser från Barcelona till internet av rädsla för nya kravaller.

Men det är ett beslut som kan visa sig bli ödesdigert.

Internet är hemmaplan för många av aktivisterna. Möten och demonstrationer samordnas ofta via nätet, och nu planeras omfattande aktioner mot det virtuella Världsbanksmötet. Det rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Motståndarnas mål är att stoppa Världsbankens konferens genom att få servern att krascha. Aktivister i Spanien hoppas på uppslutning inte bara från sympatisörer i det egna landet utan från hela världen.

En samordnare för den spanska organisationen "Kampanj mot Världsbanken", berättar att man hade planerat omfattande protester mot mötet i Barcelona.

Flytten - en seger

Att Världsbanken sett sig tvungna att flytta mötet ser organisationen som en seger.

- De är rädda och kommer bara att få mer problem. De kommer att möta motstånd och folk som organiserar aktioner överallt, säger den spanska samordnaren till Ekot.

Var Världsbanken än försöker hålla sina möten i framtiden kommer de att mötas av omfattande protester, spår hon.

En talesman för Världsbanken säger till Ekot att man vidtagit alla tänkbara försiktighetsåtgärder inför det virtuella mötet.

Några garantier för att Världsbankens datorer kan stå emot massiva attacker från motståndare finns det dock inte, medger han.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM