Ung kvinna hittad mördad i morse

Låg i skogsparti bakom skola i Nacka

NYHETER

En 18-årig flicka hittades i morse mördad utanför Ektorps skola i Nacka utanför Stockholm.

Vid 22-tiden på torsdagskvällen greps en 46-årig man, misstänkt för mordet. Han var sedan eftermiddagen anhållen i sin frånvaro.

Stockholmspolisens presstalesman Bruno Järlestad uppger att gripandet skett i Uppsala län, ”nästan vid Gävletrakten”, men vill i övrigt inte kommentera fallet.

Foto: JOHANNA PETERSSON
Den mördade unga kvinnan hittades i ett skogsparti strax bakom en Ektorps lågstadie- och förskola i Nacka. Hon var klädd i träningskläder.

Strax före klockan 8 i morse larmades Nackapolisen om att en ung kvinna hittats död i ett skogsparti strax bakom en Ektorps lågstadie- och förskola.

En person upptäckte kroppen på väg till sitt arbete, som ligger i närheten, och slog larm.

Området där flickan hittades är ett vanligt lugnt bostadsområde och flickan hittades i närheten av skolans matsal.

När kroppen hittades var den delvis avklädd och hade vissa skador.

- Hon mördades med yttre våld, säger Bruno Järlestad, pressansvarig vid polisen i Söderort, till Aftonbladets nätupplaga.

Anmäld som saknad

Först efter klockan 17 kunde polisen med säkerhet identifiera den döda flickan som en 18-åring hemmahörande i Nacka. Flickan anmäldes som saknad under torsdagsmorgonen av sina föräldrar.

- Vi hade mycket uppgifter som vi måste samla in, därför tog det lite tid, säger Bruno Järlestad. Man går inte och knackar dörr hos folk innan man vet mer säkert. Rätt många är anmälda försvunna i dag.

Polisen tror inte att brottsplatsen är samma som fyndplatsen.

Fritids i närheten

Grundskolan som ligger invid den plats där flickan hittades är stängd under sommaren men fritidshemmet är öppet för ett fåtal barn. Ingegerd Salomonsson är rektor på skolan:

- Det här är en chockupplevelse naturligtvis, vi känner oss otrygga, säger hon.

Fritidshemmet hade öppet som vanligt under torsdagen.

- Vi har gått ut med rak information och sagt till barnen att de har hittat en död kvinna i skogen. Vi har också informerat föräldrarna. För dem som behöver stöd, barn eller personal, finns ett nätverk, säger Ingegerd Salomonsson.

En förälder som har barn på fritidshemmet vid skolan var på väg för att lämna sin son när hon såg avspärrningarna och poliserna.

- Det är helt fridfullt här, man blir chockad av det som hänt, säger hon till Aftonbladets nätupplaga.

Personalen på fritidshemmet berättade vad som hänt. Familjen bor i området, bara några hundra meter från fyndplatsen.

- Man blir så rädd när man har sina barn i området men nu sade ju polisen att den unga kvinnan mördats på ett annat ställe än det hon hittades på, då kändes det lite lugnare, säger mamman till Aftonbladets nätupplaga.

Länskriminalen tar över

Flickan var klädd i träningskläder när hon hittades.

Mittemot Ektorpsskolan på andra sidan motorvägen ligger Nyckelvikens fritidsområde där joggingspår finns.

En förundersökning har inletts och lämnades under eftermiddagen över till Länskriminalen.

- De kommer att fortsätta jobba oförtrutet med motivbilden under torsdagskvällen. Man sammanställer då det preliminära som teknikerna kunnat ge och börjar etablera en kontakt med anhöriga och vänner för att försöka spåra när hon senast var synlig i livet och framåt, säger Bruno Järlestad.

Polisen har upprättat en tipstelefon dit allmänheten kan höra av sig med eventuella iakttagelser. Numret dit är: 08-401 61 63.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM