Katter heter Nisse och hundar heter Ronja

Här är populäraste namnen på våra husdjur

NYHETER

Nisse dominerar, strax följt av Smulan - om matte själv får välja.

Sagolika namn är populära bland kattägare, men även sportprofiler tycks påverka namnvalet.

Foto: AP
Katten Nisse inte helt överens med hunden Ronja? Nix, i detta fall heter katten Socks och hunden Buddy. Den medlande mannen i mitten: USA:s förre president Bill Clinton.

Katternas status ökar. Allt fler katter försäkras och registreras med sina namn, enligt Agria Djurförsäkring som har sammanställt de vanligaste kattnamnen från sin databas, som är Sveriges största för katter.

Nisse, Smulan, Maja, Missan och Lisa ligger i topp. Måns verkar ha tappat status och hamnar först på 21:a plats, efter både Morris och Skrållan.

Bokstaven S eller M

Att ha bokstaven S eller M i kattnamnet sägs tilltala katten och det syns i topplistan över de populäraste namnen.

Precis som för många andra av våra husdjur är det vanligt att katter får sagonamn från Astrid Lindgrens böcker. Ronja toppar både hästarnas och hundarnas namnlistor. Rasmus, Kajsa, Stina och Pelle är bara några av kattnamnen som för tanken till Lindgrens berättelser.

Sifo nyfiken katt

Katten Sifo, som fick sitt namn på grund av sin nyfikenhet, hör till de ovanligare namnen. Katten Pälsmössan som döptes helt efter sitt utseende är förmodligen också ganska ensam om sitt namn.

En lätt sporttouch med en dragning åt ishockey märks av på katternas topp 100-lista med namn som Sudden, Putte, Laban och Kurre. Ännu ingen Lars-Tommy dock, som med både S och M borde vara ett idealiskt namn på en katt med bollsinne.

Johanna Börjesson/TT