"Jag är ingen slavhandlare"

Aftonbladet träffade svenske kaptenen

NYHETER

M/s Alnar har fått mat och lite mediciner till sina sjuka och svältande passagerare.

Men det svenska fartyget får fortfarande inte lägga till i Togo.

Nu är det på väg till Nigeria, men bränslet håller på att ta slut:

- Jag måste gå in till Cotonous hamn i Benin för att tanka. Avvisar de mig igen vet jag inte vad jag ska göra, säger den svenske kaptenen Henning Kihlberg, 52, trött. Det handlar om att rädda liv.

Foto: ERICK AHOUNOU
mat och medicin nådde fram Aftonbladets västafrikanske fotograf Erick Ahounou var med på båten som fraktade förnödenheter. "Många var tysta och så orkeslösa att de inte orkade resa sig när maten kom ombord", berättar han.

I går eftermiddag fick det svenskregistrerade fartyget efterlängtad hjälp. Myndigheterna i Togo hade lastat en båt med 3 000 liter dricksvatten, 500 kilo ris, 500 brödlimpor, mjölk, sardiner och 50 liter olja till de svältande passagerarna och båtens besättning.

Med på båten, som fraktade maten till m/s Alnar, fanns även en grupp journalister. Bland annat Aftonbladets västafrikanske fotograf Erick Ahounou:

- När maten kom ombord blev det lite tumultartat, berättar han. Många barn ville åka därifrån, de sa att de var trötta och hungriga.

- Men många vuxna var tysta och modlösa. En del av dem var så orkeslösa att de låg på däck och inte orkade resa sig när maten kom ombord.

Berättade att de frös

Himlen var grå, det blåste och vågorna var höga. Barnen berättade också att de frös.

I torsdags fick m/s Alnar ett fiskenät i propellern och drev hjälplöst omkring utanför Togos huvudstad Lomé. I går morse gick dykare ner och rensade bort näten.

Den 1 juni lämnade fartyget Monrovias hamn i Liberia. Ombord finns 186 passagerare - 79 barn, 63 kvinnor och 44 män. De skulle till Ghana.

- Jag är ingen slavhandlare, passagerarna har betalat 75 dollar för att komma till Ghana, säger Henning Kihlberg.

Men Ghana vägrade ta emot passagerarna, som enligt Henning Kihlberg, hade "klara papper" från Ghanas ambassad i Liberia:

- För mig är det obegripligt att jag blev tvingad att lämna Ghana, säger Henning Kihlberg, Ghana är liksom Liberia medlemmar av den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas.

Passagerare sjuka i malaria

Innan m/s Alnar nått Ghana hade flera passagerare insjuknat i malaria, diarré- och magsjukdomar.

Den svenske kaptenen såg i går medtagen och trött ut. Han berättade att han har bestämt sig för att ta sig till Lagos i Nigeria, det enda västafrikanska land som tar emot det svenska fartyget och dess passagerare.

"Han bad mig kontakta BBC"

Redan i Ghana försökte Henning Kihlberg lösa problemet med att fartyget inte fick komma in i hamn med de sjuka passagerna genom att kontakta sin hustru Eva Furberg i Sverige:

- Henning bad mig kontakta BBC i London och berätta att de hade stora problem ombord, säger hon.

Även i går kontaktade Eva Furberg BBC:

- Genom uppmärksamheten ville jag sätta press på myndigheterna så att Henning och hans passagerare får hjälp.

- Jag vet att han är fruktansvärt orolig för de sjuka människorna som är ombord. Det är en hård press på honom, men jag vet att han gör sitt bästa

Detta har hänt

Ulla-Lene Österholm

ARTIKELN HANDLAR OM