Han skulle läsa poesi - låstes in av polisen

Poeten Bob Hansson skriver om våldet

NYHETER

Poeten Bob Hansson kom till Göteborg med sina dikter och för att gå med i det fredliga demonstrationståget.

I stället låste polisen in honom i sex timmar.

För Aftonbladet skriver han nu om våldet, skotten och det politiska nederlaget.

Foto: walter repo
före gripandet Poeten Bob Hansson, fem timmar innan han omhändetogs av polisen.

För en vecka sedan blev jag vid ett fredligt möte mot polisvåld forslad till en militärförläggning. Där tvingades ungdomar under k-pisthot att ligga i timmar på magen på en regnig skolgård. Händerna ovan nacken. Vissa i underkläder.

Jag befinner mig i ett slags chocktillstånd, någon slags djup sorg. Inte så mycket för våldet utan för den samstämmighet som funnits inom en journalistik som för ett par dagar sedan avskaffade sig själv.

Jag var i Göteborg för att jag gillar ozonskikt bättre än börsspekulanter som knyter slipsen hårdare runt en mänsklighet som håller på att jobba ihjäl sig, för att kunna köpa ihjäl sig. Jag var dessutom inbjuden för att läsa dikter. I stället forslades jag bort, utan att vara misstänkt för brott. Det kändes som om jag återvände från en annan plats än verkligheten. Dagen efter stod det på löpsedlar om en polis som brutit armen.

I årtionden kämpade arbetarrörelsen för demonstrations- och mötesfrihet. Nu ger de blommor till dem som med våld och hot om våld avskaffat den.

Demonstrationerna som polisen lämnade i fred blev fredliga. De enda jag träffat som varit kritiska mot polisens agerande, förutom demonstranter, har varit poliser. Svensk mediekår verkar ha stått närmare polisledningen än poliserna själva. Människor födda i en demokrati ber nu om en polisstat.

Kära Sverige, jag är inte farlig. Det åkte inte 20 000 människor till Göteborg för att hota demokratin med sten, utan för att försvara den med argument.

Har Sverige plötsligt blivit ett land där polisen ska förhindra våld genom att trappa upp det? Nu gråter jag igen. För övrigt stum."

Kravallerna - en vecka efteråt