”Vi är inget stöd för AIK om vi sitter framför teven”

Inga supporterbussar till Sundsvall – förklaringen kan vara tv-sända matcher

NYHETER

2 000 AIK-fans såg premiärmatchen borta mot Malmö. Sex supporterbussar fraktade fansen till Skåne.

I onsdags spelade AIK borta mot Sundsvall.

Då hade varken Black Army eller Allmänna Supporterklubben (ASK) fått ihop tillräckligt med folk till en buss.

– Jag har ingen aning vad som har hänt, säger Mikael Skogqvist, reseansvarig i ASK.

AIK har långt ifrån motsvarat fansens förväntningar hittills i år.

I senaste förlustmatchen mot Halmstad fick spelarna höra att de inte kämpade och att deras löner borde sänkas.

Många lämnade Råsunda före full tid.

Men Mikael Skogqvist tror inte att fansens besvikelse är den enda förklaringen till att det för första gången på över ett år inte gick någon buss till Sundsvall.

– Vi förlorar nog många på att Canal Plus och com hem har börjat sända från allsvenskan. Istället för att ta ledigt från jobbet, sitter folk hemma i soffan och ser matchen.

Mätta anhängare

– En annan orsak kan vara att vi har haft såna otroliga framgångar de senaste åren. Man märker att många är lite mätta och inte tycker att det är lika roligt att följa med på resorna längre.

För AIK har spelet gått mer och mer på kryckor. För nykomlingarna Djurgården har det varit tvärt om. Och Djurgårdens fans – etta på Sportbladets fansrankning förra veckan – är allt annat än mätta. Järnkaminerna hade en 700 man stark klack i Sundsvall sist.

– Jag är imponerad av Djurgårdarnas bortafölje. De är nykomlingar och därför är det nog fler som vill åka på bortamatcherna.

Black Armys ordförande Jimmy Walling-stam lägger inte skulden på supportrarna. Istället ger han Svenska fotbollförbundet en känga.

– De uppsplittrade omgångarna gör att det blir färre som åker. Det kommer att skada fotbollen på sikt. Det är inte bara vi som har problem att få ihop folk på bortamatcherna. Bajens bortafölje har varit pinsamt dåligt i år.

Veckomatcher förstör

– De lägger våra bortamatcher mitt i veckan. Även de riktiga supportrarna får svårt att åka då.

Jimmy tar sig själv som exempel. Efter ett hektiskt schema med bortamatcher i Helsingborg och Wales (Intertotocupen mot Carmarthen Towns) blev han tvungen att hoppa över onsdagens match.

– Sundsvall var den första matchen jag missade i år. Tyvärr. Men jag kunde inte få ledigt från jobbet och hade inte några pengar kvar.

Ett 80-tal supportrar åkte till Sundsvall privat. Det är inget AIK-arna skryter med. Nu vädjar Mikael Skogqvist till fansen att ta sig samman.

– De måste börja åka nu. AIK behöver deras stöd. Vi supportrar ska vara som en tolfte spelare för laget. Det är vi inte om alla sitter framför tv:n.

Johan Fyrk