Tillbaka på slagfältet

Fredrik, 22: För en vecka sedan var det Beirut här

Foto: bengt kulén
hjälpte SKADADe demonstranter Dan Boström, 20, (t v) och Fredrik Utbult, 22, hade tänkt gå med i någon demonstration mot EU. Men när de kom ner till stan började de plåstra om skadade demonstranter i stället. Dan och Fredrik är utbildade i första hjälpen och hade målat röda kors på sina vita t-shirtar.
NYHETER

■ ■ För en vecka sedan förvandlades Göteborg till ett slagfält. Gatstenar och flaskor ven genom luften, affärer plundrades och polisbilar vandaliserades.

■ ■ Kulmen nåddes på Vasaplatsen. Polisen drog sina tjänstevapen och en 19-årig aktivist fick livshotande skottskador. Bilderna kablades ut över världen.

■ ■ Nu har lugnet återvänt till Göteborg.

Kravallerna är över, men inte glömda.

I den tystnad som återstår ryms både ilska och förstämning.

– Vasaplatsen blir aldrig densamma igen, säger Fredrik Utbult, 22.

Vasaplatsen i går eftermiddag: regnet strilar över området och från parken vid universitetet kommer emellanåt ungdomar och stannar till vid ett träd.

”Det märks att något har hänt”

Trädet har blivit en plats där folk lägger blommor. Dagarna efter skotten hängde vita banderoller med 19-åringens namn på platsen.

Någon har lagt dit en öl. Två utländska turister fotograferar.

19-åringen bor i ett exklusivt villaområde ett par minuter från gatan där han sköts av polisen.

– Det märks att något har hänt i kvarteret där han bor. Alla känner ju alla där. Det är nedstämt, tyst, säger Alexandra Wallinder, 16, som stannat till med väninnan Madeleine Bonn.

För den som inte känner till kravallerna är det näst intill omöjligt att hitta spår efter de scener som utspelade sig här för bara en vecka sedan.

Den som är mycket uppmärksam kan på en fasad vid Aschebergsgatan hitta ett knappt synligt kulspetsklotter: ”Här sköts en demonstrant!”

Nedanför: en uppbruten gatsten som glömts bort när stan städats.

”Overklig känsla att det hände här”

Det tog bara ett drygt dygn för glasmästare och stenläggare att få Göteborg att se ut som vanligt.

Men de som var där glömmer inte.

– Det var en overklig känsla att det hände här på Vasaplatsen, utanför mitt stamkafé, säger Fredrik Utbult, 22.

– Tänk, bara för en vecka sedan var det Beirut här...

Målade kors på tröjorna

Han och kompisen Dan Boström, 20, hade tänkt gå med i någon demonstration mot EU. När de kom ner till stan och såg de våldsamma kravallerna ändrade de sina planer.

Eftermiddagen och kvällen ägnade de åt att plåstra om skadade demonstranter, bland annat den tysk som sköts i smalbenet.

Båda är utbildade i första hjälpen. De hade köpt vita t-shirtar och målat dit röda kors.

– Det var allvar. Jag stack ut ensam för att ge vård. Det är en vettigare inställning än att kasta gatsten, säger Fredrik.

– Jag gav upp efter andra dagen. Demonstranternas beteende var för jävla dåligt, säger Dan.

En vecka efteråt står de på Vasaplatsen med blandade känslor.

– Jag är för rätten att demonstrera. Men att importera slaghuliganer är inte rätt. Jag var skitförbannad efteråt. Vasaplatsen kommer aldrig att bli densamma igen, säger Fredrik.

Kravallerna - en vecka efteråt

Jens Kärrman, Walter Repo