”Helsingborg är bättre – det är hemskt att inse”

NYHETER

Skånederby. Malmö Stadion 19 juni 2001, matchen vi pratat om sedan allsvenska spelprogrammet offentliggjordes i december, Malmö FF–Helsingborgs IF. Ett hett derby, som vi förlorade.

Jag tänker inte ge mig in på bortförklaringar.

Oavsett om man som sportjournalist ägnar sig åt bortförklaringar, det vill säga på deras snygga och accepterade sätt sågar lag och matcher sönder och samman, eller som supporter vrålar och skriker i sömnen flera nätter efter matchen eller utbrister i haranger om domaren, planens kvalitet eller en speciell frisparkssituation, så gör inte bortförklaringar någonting lättare.

Ett bra lag vinner även om planen är dålig, domaren partisk eller linjemännen blinda. För ett bra lag har det ingen betydelse om domaren blåser frispark på frispark för andra laget och tittar bort i en uppenbar straffsituation.

Men kanske är det just det som gör en så nedstämd efter en match som den i tisdags. Malmö FF är bra, men hur man än vänder och vrider på det verkar HIF vara bättre. Det är hemskt att inse för en MFF:are.

Nåväl, det finns ju en anledning till att man håller på ett lag.

Om det bara vore så att man höll på ett lag för att de var bäst, vore ju livet enkelt. Då kunde man hållit på Göteborg under hela början av 90-talet och sedan bytt till Halmstad, AIK och Helsingborg.

Men nu håller man ju på ett lag för att man älskar just dem och varför man älskar just dem är lika självklart som frågan är dum – det bara är så.

Vi håller på MFF och kommer alltid att göra det.

Sedan är det klart att det är hårt att förlora, men i längden är det just vi supportrar som har vunnit, eftersom vi aldrig ger upp.

Olof Hallonsten (Ordförande MFF Support Lund)