Han ber om Häckenvinst – i Källströms matchtröja

Den fotbollsälskande prästen: Jag vet att jag har gjort allt för att det ska gå bra

NYHETER

Han sover i Kim Källströms matchtröja. Och han ber för Häckenvinst varje allsvensk omgång.

– Häcken tilltalar mig. Jag trivs bland vanliga varmhjärtade Hisingsbor, säger Alf Österström, 56, präst och Häckenfantast.

I Lundby församling arbetar Alf. Med bröllop, begravningar och dop. Allt som oftast använder han sig av Häcken i jobbet.

– Det är kontaktskapande. Alla i Göteborg är inte positiva till Häcken, men det är ett laddat namn som går att använda för att få igång samtal med folk.

– På bröllop talar jag om den äktenskapliga friheten. Då brukar jag säga att brudgummen ska kunna få gå till Rambergsvallen och titta när Häcken spelar. Bruden ska få göra något som är lika roligt.

– Om det nu finns något som är lika roligt som att se Häcken spela.

För att lätta upp stämningen på en begravning kan Alf dra paralleller till Häckens förmåga att resa sig när det ser som tyngst ut.

– Jag säger ”tänk på Häcken som aldrig ger upp”.

Gillar ödmjukhet

Just förmågan att resa sig, är en av orsakerna till att Alfs hjärta slår för kompisgänget från Hisingen. Ödmjukhet är en annan. Alf jämför de två talangerna Zlatan Ibrahimovic och Kim Källströms sätt att vara.

Medan Zlatan upplevs som kaxig, är Kim raka motsatsen. Efter matchen Malmö–Häcken intervjuades Källström i tv-programmet Fotbollskväll. Han fick frågan om vem som vann matchen – Zlatan eller han själv. ”Häcken vann”, svarade Kim.

– Det är en himmelsvid skillnad mellan de två, säger Alf som liksom de andra fansen fascineras av 18-åringens mogna sätt.

Att sedan få en kopia av den unge talangens matchtröja, var en höjdare för Alf.

– Jag gillar Kim och jag sover mycket bättre i hans matchtröja.

Tobias Hysén är en annan gulsvartrandig favorit för prästen från Lundby. Alf känner pappa Glenn och har döpt den lovande 19-åringen.

– Det känns speciellt att se ens dopbarn spela. Det är härligt att se den lille killen valsa omkring på vänsterkanten.

Ber för Häcken

För Alf går fotbollen och religionen hand i hand.

Han ber till Gud om att det ska gå bra för klubben, att ungdomsverksamheten ska fungera och om att spelarna ska få vara skadefria.

Inför Häckens matcher brukar han be om seger.

– Eftersom jag ber, känner jag mig inte så nedslagen som många andra efter en förlust. Då vet jag i alla fall att jag har gjort allt jag kunnat för att Häcken ska vinna.

Bevisligen fungerar inte Alfs böner alltid. Häcken leder inte allsvenskan.

Långsiktiga böner

– Bönerna ger inte alltid resultat direkt. Ibland dröjer det ett tag. Som förra säsongen, då allt såg tungt ut. Då fick vi vår belöning till slut, när vi vann mot Mjällby på straffar och höll oss kvar.

Många tvivlar på att Häcken ska klara sig kvar i allsvenskan i år. Frågan är om tvivlarna känner till Alf Österströms böner.

Johan Fyrk

ARTIKELN HANDLAR OM