”Stämningen på Parken dör om vi inte får stå kvar”

Fansen irriterade över att ståplats flyttas till kortsidan när IP byggs om

NYHETER

När Idrottsparken byggs om stormtrivs Patronerna. De skapar sällan skådat drag på den provisoriska ståplatsläktaren.

Men när nya arenan står klar försvinner ståplats från huvudläktaren.

– Det är dålig taktkänsla från dem som bestämmer. De har inte insett vad vi har åstadkommit, säger Andreas Lindman, klackledare. Andreas berättar att under de senaste matcherna, när Patronerna stått på långsidan, har den annars så tysta Sundsvallspubliken börjat leva med.

Fler och fler har ställt sig i Patronernas klack.

Nya IP började byggas i januari i år och väntas stå klart våren 2002. Under byggnationen har en provisorisk ståplatsläktare satts upp på norra sidan. Det är där fansen har kunnat skapa ett sådant drag de senaste matcherna.

– Det har varit samma pris att sitta som att stå. Ändå har många valt att stå med oss. Det blir mer blandat folk i klacken, till och med äldre män står med oss.

– En man i 70-årsåldern kom fram till oss och sa ”se till att behålla det här nu”. Det känns härligt att ha sånt stöd. Men jag tror att den stämning vi byggt upp kommer att dö ut om vi inte får stå kvar.

Oförenliga mål

Gif Sundsvalls ordförande Valter Rönmark menar att det inte går att förena fansens önskemål om att få stå på någon av långsidorna med byggnation av en internationell arena.

– Vi ska göra IP till den mest exklusiva arenan norr om Stockholm, med 8 000 sittplatser. På så sätt kan vi få internationella matcher till Sundsvall.

– Samtidigt vill vi ha ett ståplatsalternativ, säger Rönmark som tror att fansen kommer att placeras på någon av kortsidorna när den nya arenan står klar.

Något Andreas Lindman ogillar.

– Jag har hört talas om att vi ska stå på en kortsida bakom mål. Om det blir så skulle vi tappa otroligt mycket folk. Vi skulle antagligen inte få något tak och då skulle våra ramsor försvinna ut i rymden.

Andreas ser andra nackdelar med att ha klacken på en kortsida.

– Kontakten med övrig publik skulle försvinna och vi skulle inte kunna anordna tifon på samma sätt längre.

Prestigelöst

Beslut om hur arenan ska byggas fattas av kommunen, men i samråd med Gif Sundsvall.

I dagsläget blir det ingen ståplats på någon av huvudläktarna. Men Valter Rönmark är inte främmande för förslag från allmänheten om hur det ska gå att lösa problemet.

– Det finns ingen prestige i det här. Om någon har en genialisk lösning är vi idel öra. Alla goda förslag mottages.

Tre goda skäl att välja ståplats på Idrottsparken

Listat av:Andreas Lindman

1. Inlevelsen.

Det känns som att man är med mer i matchen på ståplats. Man reagerar mer på allt som händer, när det är livad stämning runt en.

2. Gemenskapen.

Det är tätare på ståplats. Det gör att man lär känna folket runt omkring sig bättre. Det pratas generellt mer på stå. De som är på sittplats och har årskort, pratar nog med samma bänkgranne hela tiden.

3. Stämningen.

På sittplats är det mer stelt. Vi i klacken hojtar och skriker, utan att tänka på vad personen bredvid tycker. Man vågar släppa loss och ha kul på ett annat sätt.

Johan Fyrk