Minst 71 döda i jordskalv i Anderna

Drabbade främst Peru, men även Bolivia och Chile

Foto: AP
Brandmän i Tacna i Peru inspekterar en byggnad som skadats i jordbävningen.
NYHETER

Dödssiffran efter jordbävningen i Peru stiger.

I natt kom rapporter om 71 dödsoffer och minst tusen skadade och sökandet i rasmassorna fortsätter.

Jordbävningen, som uppmättes till 7,9 på Richterskalan och varade en dryg minut, drabbade främst Peru men även Bolivia och Chile.

En grupp med 40 svenskar fanns på platsen efter att ha gått inkaleden.

Foto: AP
Denna bild också från Tacna.

I staden Arequipa i Peru, där 22 människor dödades i jordbävningen, pågick under söndagen en kamp mot klockan, uppger AP. För varje timme som går blir chansen att hitta överlevande mindre.

Kändes till Bolivia

Civilförsvaret i Peru uppgav på lördagen att 47 människor omkommit och att antalet skadade uppgår till 550. I natt hittade räddningsarbetarna ytterligare dödsoffer i staden Arequipa, Perus näst största stad. Dödssiffran är nu uppe i 71 och minst tusen uppges vara skadade.

Förutom dödsoffren i staden Arequipa, har 16 döda grävts fram i rasmassorna i Moquegua och nio i Tacna.

I den lilla staden Camana, sydöst om Lima, dödades en person och 39 skadades och minst 30 personer skadades i norra Chile varav fyra allvarligt, uppgav regeringskällor.

Cuzco, där ett 40-tal nyexaminerade civilingenjörer från Sverige befann sig vid skalvet efter att ha gått Inkaleden, fick såvitt känt inga skador. Modern till Jeanette Mårtensson, en av deltagarna i resan, fick på söndagen veta av researrangören i Peru att allt var väl med gruppen, uppger TT.

Skalvet kändes så långt bort som till Bolivia. Myndigheterna befarar att dödssiffran kommer att stiga ytterligare.

"För guds skull, snälla hjälp oss", grät en kvinna i bakgrunden på ett radioreportage som beskrev förstörelsen i Moquegua, sydväst om Arequipa.

Moquegua ligger i södra Peru, nära gränsen till Chile.

Rapporteringen från det jordbävningsdrabbade området är besvärlig eftersom elektricitet och telefonförbindelser slagits ut. Även vattenledningarna har skadats.

Personal från Röda korset bekräftade att två barn dödats i staden Arequipa, även den i södra Peru, när en vägg föll ner över dem.

Jordbävningen förstörde dussintals hem och raserade många gamla vackra byggnader i Arequipa, däribland den gamla katedral som byggdes 1656 och återuppbyggdes efter en jordbävning 1868

Arequipa som kallas för ''den vita staden'' på grund av sina vackra byggnader från kolonialtiden, finns med på FN:s världsarvslista.

Arequipas borgmästare uppgav i dag att undantagstillstånd utlysts.

Minst 20 efterskalv registerades i området. Hundratals uppskrämda människor vågade inte gå inomhus utan bodde i tält i stadens parker och på gatorna under lördagsnatten.

Mat på väg

Två plan med 22 ton förnödenhetet som mat, filtar och medicin rapporterades vara på väg med med Perus president Valentin Paniagua ombord på planet.

I Chile drabbades staden Arica, norr om Santiago, hårdast av jordskalven. Även där förstördes många hus och elektricitet -och telefonlinjer bröts.

Arequipa som grundades av spanska erövrare 1540 har en historia av kraftiga jordbävningar. Staden förstördes totalt av en jordbävning 1600.

I dag har Arequipa cirka en miljon invånare. Trots tidigare jordbävningar under åren 1687, 1886, 1958 och 1960, är många av de byggnader som är uppförda i vulkanisk sten, intakta.

Peru har också drabbats av återkommande jordbävningar och råkade 1970 ut för en jordbävning som uppmättes till 7,7 på Richterskalan.

Den jordbävningen krävde omkring 70 000 människors liv.

En jordbävning som uppmäter 7 eller mer på Richterskalan anses kunna orsaka stor och omfattande skada.

Läs mer:

Annika Sohlander, Claes Thunblad, TT