Polisen varnar för felaktiga alkotester

Tre gripna för rattfylleri i Halmstad trodde de var nyktra

NYHETER

Polisen varnar nu för alkotest som kan köpas på vilken bensinmack eller camping som helst i hela landet.

  Under midsommarhelgen greps ett fyrtiotal personer för rattfylla av polisen, bara i Halland. Minst tre av dem litade blint på alkotesterna.

  – Det här är olyckligt och upprörande. De som köper en produkt tror att det är bekräftat att den funkar, säger Börje Johansson, polisen i Halland.

Hallandspolisen vill varna allmänheten för att ha någon tilltro till den typ av alkotest som säljs för en femtiolapp på såväl bensinstationer som i hobby-kataloger. Produkten har sålts i åratal.

  – Jag tycker inte att man ska lita på testen, de är dåliga, säger Börje Johansson.

Produkten, som heter ”Alkotest” säljs i tvåpack och användaren ska först blåsa i ett rör i tolv sekunder. Därefter indikerar en gul nyans att promillen ligger under 0,2, det vill säga den lagliga gränsen. En blå färg däremot uppmanar brukaren att lämna bilen hemma.

 Testen påminner om de prover polisen använde tills för ett tiotal år sedan.

  – När vi tog de här proven var de inte hundraprocentiga men de var satta mot en övre gräns och vi tog blodprov för att fastställa promillen, säger Börje Johansson.

Ovanligt mycket rattfylla

  Under midsommarhelgen upptäckte polisen att det var ovanligt många som åkte fast för rattfylla i trafikkontroller:

  - Vi reagerade när tre unga män fastnade i trafikkontroller på olika håll och fick blåsa i våra intrument. När vi förklarade att de hade för hög promille sade de att: men vi har ju använt ett alkotest och det var grönt, säger Börje Johansson.

  De tre som som sade sig lita på alkotest låg på eller precis över straffgränsen på 0,2 promille. De haffade unga männen hade köpt sina alkotester på Karlstorps camping i Halmstad:

  - Vi har ingen skuld i detta. Den enda marknadsföring vi har är en skylt med texten: här säljes alkotest, säger Claes Sjöö som jobbar på campingen.

  Han brukar tala om för kunderna att testen ska användas på egen risk.

  Efter polisens varning plockade campingpersonalen omedelbart bort de resterande testerna och ska skicka tillbaka dem till distributören på måndag:

  – Efter att vi plockat bort dem har cirka 50-100 personer frågat efter dem, säger Claes Sjöö.

Enligt Mikael Åbom på företaget Hall-Miba AB som importerar och distribuerar den aktuella sortens alkotest, har produkten levt upp till kraven i de test som gjorts enligt underlag från leverantören.

- Det är beklagligt för de kunder som köpt produkter som visat att det är ok fast det inte stämmer. Då får man gå tillbaka och undersöka kvalitén igen, säger Mikael Åbom.

Han tycker att testerna ska vara tillförlitliga.

- Man borde kunna lita på de här testerna. Sedan finns det naturligtvis alltid en risk om man ligger nära gränsen eftersom de inte är lika finjusterade som polisens utrustning, säger han.

Fall för Rikspolisstyrelsen?

  På produkten står ingen varningstext, bara en instruktion för hur den ska användas.

  – Det här är ett mycket osäkert sätt att få reda på om man är tillräckligt nykter för att köra bil. Den bästa och enda metoden är att känna efter själv och vara måttlig med konsumtionen dagen innan, säger Börje Johansson.

Har ni någon möjlighet att stoppa testerna?

  - Det är tveksamt. Det finns ju en massa dåliga produkter på marknaden i dag. Jag ska prata med mina kolleger på trafikpolisen för att se om vi ska uppmana Rikspolisstyrelsen att se över det här, säger Börje Johansson.

Annika Sohlander