Latinamerikas mest jagade man gripen

Perus förre spionchef ska utlämnas från Venezuela

NYHETER

VALENCIA

Latinamerikas mest jagade man, Perus förre spionchef Vladimiro Montesinos, har gripits och kommer att utlämnas till Peru "innan tuppen hunnit gala", meddelade Venezuelas president Hugo Chávez på söndagen.

Foto: AP
Spionchefen Vladimiro Montesinos flydde Peru efter president Alberto Fujimoris fall förra året. Sedan dess har han varit varit efterlyst för utpressning, pengatvätt, narkotikasmuggling med mera.

Montesinos flydde Peru efter president Alberto Fujimoris fall förra året, och har sedan dess varit efterlyst för utpressning, pengatvätt, narkotikasmuggling med mera. Som chef för underrättelsetjänsten ansågs han av många vara mäktigare än presidenten själv.

Infångningsaktion sedan i lördags

Perus tillförordnade president Valentín Paniagua sade att en infångningsoperation pågått i Venezuela sedan i lördags.

- Jag har under helgen otåligt väntat på detta besked, sade Paniagua, och kallade Montesinos "hjärnan bakom det värsta korruptionsnätet någonsin i Peru".

Sedan både Fujimori och Montesinos flydde i höstas har det spekulerats vilt, och uppgifter som ställer James Bond-filmerna i skuggan har cirkulerat i media. Montesinos överdådiga strandvilla i Peru ska ha varit full med dolda kameror och lönngångar. Till och med under badkaret fanns en dold flyktväg.

Om det var badkaret som användes när han lämnade landet förtäljer inte historien. I alla fall tog spionchefen under falskt namn en båt till Galapagosöarna, för att sedan via Costa Rica och Nederländska Antillerna hamna i Venezuela.

Plastikopererad – smitit från räkning?

Redan i slutet av förra året hade president Chávez fullt sjå med att dementera att Montesinos fanns i landet - och om han fanns där åtnjöt han absolut inte regeringens beskydd, vidhöll Chávez. Samtidigt rapporterade sydamerikanska tidningar att Montesinos i Caracas plastikopererat sig till oigenkännlighet, och till råga på allt smitit från läkarräkningen.

Montesinos lär i alla fall inte ha lidit någon brist på folk att be om hjälp - under de tio åren som Fujimoris högra hand 1990-2000 videofilmade han alla sina möten där skumraskaffärer avhandlades, för att sedan använda banden till att utkräva tjänster av sina "vänner". Hans bankkonton bör också ha varit välfyllda, inte minst tack vare mångmiljoninsättningar från colombianska knarkkungar, i utbyte mot fri passage genom Peru.

Fujimori har hittills lyckats hålla sig undan den peruanska rättvisan i Japan, där han får stanna eftersom han har japanska rötter.

TT-Reuters