Valnötter skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar

Halverar mängden skadliga blodfetter

NYHETER

Ett äpple om dagen håller doktorn borta, sägs det.

Det gör en näve nötter också.

Valnötter halverar mängden skadliga blodfetter och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Det visar ny forskning.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Valnötter minskar kolesterolnivåerna. Rena hälsokosten – trots att de är kaloririka.

Inom hjärtforskningen har man länge kunnat se ett samband mellan god hälsa och nötter. Att äta en liten mängd nötter om dagen sägs kunna minska hjärtproblem med upp till 50 procent.

Men nu har forskare upptäckt att specifikt valnötter minskar kolesterolnivåerna.

En studie som publicerats i den medicinska tidskriften American Journal for Clinical Nutrition visar att valnötter påverkar kroppens förmåga att bryta ner fett. Däremot påverkades inte den generella fettnivån i blodet. Valnötter har visat sig innehålla stora mängder av den sortens fettsyror som visat sig ha positiva effekter på hjärtat. Bland annat förebyggande mot blodproppar och stabiliserande av hjärtrytmen.

Lägre kolesterolnivå

I testgruppen ingick fem män och 13 kvinnor med en genomsnittsålder på 60 år som alla hade höga kolesterolvärden. Under ett år åt de fyra olika dieter uppdelade på ett kvartal vardera. Först åt de vanlig kost i tre månader, därefter vanlig kost med valnötter i tre månader. De två återstående kvartalen åt de först fettsnål kost och därefter fettsnål kost med tillsatser av valnötter, uppger BBC.

Tillsatsen av valnötter var 48 gram av den tillåtna kalorimängden, 1 850 kalorier per dag.

Forskare fann när de jämförde grupperna med varandra att de som åt valnötter alltid hade en mycket lägre nivå av kolesterol i blodet.

Risk för viktökning

Forskare tror att den positiva effekten kan kopplas till att valnötter har en speciell effekt på lipoproteiner, LDL, som tros vara en bidragande orsak till hjärt- kärlsjukdomar.

Halterna av LDL sjönk med 27 procent för dem som åt vanlig kost och med sju procent för dem som åt fettsnål kost.

Trots att nötter är kaloririka visade den testgrupp som åt nötter ingen viktökning, däremot hade deras energi och ork ökat.

Colette Kelly, engelsk nutritionist som BBC talat med, vill dock råda alla som äter valnötsdiet att hålla kontrollen över sitt fettintag för att inte gå upp för mycket i vikt.

– Eftersom valnötter är fettrika bör folk försöka byta allt mättat fett som finns till exempel i smör, kakor och tårtor, mot nötter, säger hon.

Annika Sohlander