Kvinna nära dö av ny farlig ecstasy

Såldes på Öland under midsommarhelgen

NYHETER

BORGHOLM

Två kvinnor hittades på lördagen medvetslösa på en camping på Öland. En av dem var mycket nära att avlida på väg till sjukhuset.

Polisen misstänker att en livsfarlig variant av drogen ecstasy sålts på ön under midsommarhelgen.

Två kvinnor, 27 och 30 år gamla, vårdades fortfarande på söndagen vid länssjukhuset i Kalmar efter att de båda hittats medvetslösa på en camping i Köpingsvik på den norra delen av ön.

Den ena av kvinnorna upptäcktes livlös i ett tält vid sjutiden under morgonen på midsommardagen, enligt Sveriges Radio Kalmar. Kvinnans liv räddades av två ambulanssjukvårdare på väg in till sjukhuset. Under tiden fick en polisman köra ambulansen.

- Hon var helt klart mycket illa däran, säger Jan-Erik Petersson, kommenderingschef på Öland till TT.

Tips om försäljning

Några timmar senare hittades den andra kvinnan kraftigt påverkad, även hon inne på campingen. Polisen misstänker att de båda fått i sig en livsfarlig form av ecstasy.

- Vi har fått in tips om att någon sålt av drogen inne på campingen tidigt på lördagsmorgonen, säger Jan-Erik Petersson.

Mer detaljerat än så vill polisen inte berätta om uppgifterna som de tagit del av. Prover har tagits inne på sjukhuset och om någon vecka vet polisen om kvinnorna fått i sig ecstasy eller någon annan livsfarlig drog.

Den av kvinnorna som är 30 år gammal är hemmahörande i Stockholm. Kalmarpolisen visste inte på söndagskvällen varifrån den 27-åriga kvinnan kommer. Tillståndet för de båda uppgavs som stabilt.

Första dödsfallet

Förra sommaren hittades en kvinna från södra Sverige död i sin lägenhet. Först i våras kom analyssvaren från en rättskemisk utredning som visade att kvinnan förgiftats av ett ecstasyliknande preparat.

Dödsfallet var det första i sitt slag som konstaterats i Sverige, även om det funnits misstankar om att ecstasy funnits varit inblandat vid andra dödsfall. Men då har personerna även tagit andra droger.

Flera konstaterade dödsfall till följd av ecstasy eller liknande preparat har bland annat rapporterats i Danmark, Nederländerna och Storbritannien. På söndagen dog en brittisk tonåring och sex andra fick föras till sjukhus efter att de tagit vad som misstänks vara dålig ecstasy på en nattklubb i London.

Polisen uppskattar att omkring 80 procent av den ecstasy som hamnar i Sverige tillverkas på olika laboratorier i Holland.

Anna Nyberg/TT