- Mamma, allt är bra med mig

Jeanette, 23, ringde hem från jordbävningen i Peru

1 av 2 | Foto: PRIVAT BILD
HADE LÄMNAT OMRÅDET Tillsammans med 39 studiekamrater från Lund hade Jeanette Mårtensson redan lämnat det värst drabbade området och befann sig i Cuzco när skalvet kom. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
NYHETER

Hela dagen väntade Yvonne Mårtensson vid telefonen.

Lättnaden var stor när dottern Jeanette, 23, äntligen ringde från hotellet i Cuzco i Peru.

- Hon sa att allt var bra. Det var så skönt att höra.

Jeanette Mårtensson är på examensresa i Peru med sina kurskamrater från Lunds tekniska högskola. De 40 blivande civilingenjörerna har samlat ihop pengar till resan i två terminer. De valde att åka till Peru och vandra längs Inkaleden.

"Jag blev jätteorolig"

- Jag blev jätteorolig när jag fick höra talas om jordbävningen. Jag visste ju bara att de hade varit i den drabbade staden för en vecka sedan, men inte var Jeanette befann sig nu, säger Yvonne Mårtensson, som bor i Lomma.

Hon kontaktade resebyrån, som förklarade att gruppen borde befinna sig ett tjugotal mil från skalvet. Men först när hon fick höra Jea-nettes röst kunde hon andas ut.

- Nu är det här över för vår del. Det känns otroligt skönt.

Ytterligare en grupp blivande civilingenjörer är i Peru för att fira sin examen. Det är 30 studenter i industriell ekonomi vid Tekniska högskolan i Stockholm. De har inte kontaktat sina anhöriga hemma i Sverige, men enligt arrangören ska de vara utom fara.

20 svenskar på okänd ort

- Gruppen befinner sig i Amazonas, långt ifrån skalvet. De har flugit till Puerto Maldonado och ska åka österut på floden med motorbåtar, säger Teresia Norrthon Bergman, Äventyrsresors Sydamerika-specialist.

Företaget har ytterligare 20 resenärer i landet, men vet inte exakt var de befinner sig.

Dessutom har Temaresor en grupp på tio personer i Peru. I går hade de hunnit fram till Cuzco, cirka 35 mil från det värst drabbade området, landets södra tredjedel.

Enligt vad den svenske ambassadören Mikael Dahl vet har inga svens-kar skadats.

- Vi har inga uppgifter om att några svenskar råkat illa ut, men det är inte lätt att veta, säger han.

- Det ser illa ut i Arequipa. Jag var där bara för några veckor sedan, det var otroligt vackert, staden är Unescoskyddad. Nu är där stor för-ödelse, bland annat har ena tornet på katedralen rasat, säger Mikael Dahl.

Många är oroliga

- Den svenske konsuln har kontrollerat om det finns några skadade svenskar på sjukhusen där.

Elisabeth Lindham