Sydamerikas mest jagade man gripen

Operation och falska pass hjälpte inte Perus spionchef

NYHETER

NEW YORK

Till slut hjälpte det inte att Perus spionchef Vladimiro Montesinos hade en trave falska pass och hade plastikopererat sig. I går greps ändå Sydamerikas mest jagade man.

Nu ställs han inför rätta för vapen- och knarkaffärer, mutor, utpressning och valfusk.

Foto: AP
INFÅNGAD Vladimiro Montesinos, Perus förre spionchef, har på senare tid varit den mest jagade mannen i Sydamerika. I går greps han.

Han greps av Venezuelas säkerhetspolis i sitt hemliga gömställe i huvudstaden Caracas efter tips från grannarna.

Montesinos var inte bara den förre peruanske presidenten Alberto Fujimoris högra hand.

Han var den som såg till att Fujimoris korrupta regim kunde sitta kvar genom att muta och hota inflytelserika politiker och jurister.

Utbetalning av mutor filmades

I hemlighet videofilmade Montesinos när han betalade ut mutorna till allt från domare till affärsmän.

Han kunde sedan använda banden som utpressning. Men han tänkte inte på att de också var bevis mot honom själv.

Ett av videobanden hamnade hos peruansk tv som visade hur Montesinos betalade en politiker 150 000 kronor. Då valde spionchefen att fly.

De kommande månaderna är som en spionthriller.

Montesinos flydde först till Panama där han sökte politisk asyl. Efter starka påtryckningar från andra regeringar vägrades han uppehållstillstånd.

Han återvände då till Peru och gick under jorden. President Fujimors uppgavs själv leda jakten på sin gamle vapendragare. I verkligheten var det bara ett spel för galleriet. I stället lär Fujimori ha betalt Montesinos 15 miljoner dollar för att lämna landet. Det sista Fujimori ville ha var ett vittne mot sin korrupta regim. Nu flydde han själv till Japan och avgick från presidentposten.

Tog lyxyacht till Galapagos

Enligt några av sina gamla livvakter seglade Montesinos ombord på en lyxyacht till en av Galapagosöarna i Ecuador. Därifrån tog han sig sedan till ön Cocos i Costa Rica.

Han reste hela tiden med en mindre stab av medarbetare och visade sig nästan aldrig utanför yachten.

Under tiden odlade han skägg för att inte bli igenkänd.

När tiden var mogen flög han till ön Aruba i Västindien på ett falskt venezuelanskt pass och därifrån vidare till Venezuela.

Venezuela valde han av ett särskilt skäl. Här finns plastikkirurger som utför operationer utan att ställa frågor. Bara de får betalt.

Förmögenhet på tre miljarder

Pengar var Montesinos minsta problem. Han beräknas ha skaffat sig en illegal förmögenhet på närmare tre miljarder kronor.

I går uppgav Venezuelas president att spionchefen skyndsamt ska utlämnas till Peru.

Wolfgang Hansson