Genua rustar sig - för strid

Polis hårdtränar inför väntade G 8-kravaller

NYHETER

ROM

Mardrömmen för Italiens polischef inför G 8-mötet i Genua:

- Att en av mina män grips av demonstranterna och hålls som gisslan, säger Gianni De Gennaro.

Just detta har demonstranter lovat.

Foto: AP
VÄNTADE PROTESTER Mellan 100 000 och 200 000 demonstranter väntas till G 8-mötet i Genua den 20-22 juli. Redan nu har demonstrationer mot mötet genomförts, som här där feminister protesterar utanför Palazzo Ducale där G 8-mötet ska hållas.

- Vi vill använda tillfångatagna poliser som levande sköldar när vi stormar röda linjen.

Röda linjen skiljer G 8-delegationernas område från demonstranterna.

Aktivister väntas bli svårare än maffian

I går avbröts plötsligt förhandlingarna mellan polischefen Gianni De Gennaro och Genua Social Forum som organiserar 647 olika proteströrelser.

De Gennaro har kämpat mot den sicilianska maffian och ingripit mot den organiserade brottsligheten runt om i Italien. Men anti-G 8-aktivisterna kan bli hans svåraste problem, när ledarna för världens sju största industriländer plus Ryssland möts i Genua den 20-22 juli.

- Diskussioner är meningslösa. De Gennaro kan inte ge oss något politiskt besked - det kan bara regeringen, sa Vittorio Agnoletto som är språkrör för demonstranterna.

På en helt avskärmad plats i norra utkanterna av Rom, området kallas Ponte Galeria, har polisledningen dragit samman flera tusen poliser som tränar inför vad som väntar dem i Genua.

Det är purrning i ottan, uppdelning i två lag efter frukosten och sedan träning i gatustrider och demonstrationsingripanden hela dagen.

Man vet att aktivisterna i Genua kommer att vara mycket rörliga, väl koordinerade med mobiltelefoner och med erfarenhet att stadsgerilla. Någonstans mellan 100 000 och 200 000 demonstranter väntas till Genua, inte bara från Italien utan också från Spanien, Frankrike och Tyskland.

Erfarenhet av stora gatudemonstrationer

- Vi fruktar ett nära samarbete mellan spanska anarkister och italienska extremister, säger polisledningen.

I Italien har polisen lång erfarenhet av att möta stora gatudemonstrationer. Ända sedan krigsslutet har historien skapats i uppgörelserna mellan folket på gatan och maktens representanter.

Åke Malm