NYHETER

Fjärde kapitlet

 FÖRTECKNING ÖVER LÄRARE SOM UNDERVISAR KLASS 9E I GRANVIKSSKOLAN

HT1978–VT1979

OVE BENGTSSON

Deras klassföreståndare heter Ove Bengtsson men kallas för Jesus-Ove. Han är ung och radikal, har långt hår och skägg. Alla i parallellklasserna är avundsjuka på 9E för Jesus-Oves skull.

Jesus-Ove undervisar förstås i religion men också i historia, geografi och samhällsvetenskap.

En gång skrev han ordet HOMOSEXUELL på svarta tavlan (som är grön). Han sa att det inte var nåt fel på att vara HOMOSEXUELL.

Av det förstod alla killar i klassen att Jesus-Ove själv alltså måste vara HOMOSEXUELL.

Det uppstod förvirring när han bara en tid senare berättade att hans fru fött tvillingar, och att klassen därför skulle ha vikarie i några dagar.

Klassföreståndaren lär sina elever att de måste sätta in kunskapen de lär sig i ett sammanhang.

SVEN BERGMAN

Tyskamagistern är en mager, senig man som heter Bergman. Alla utgår ifrån att han är nazist eftersom han undervisar i tyska. När Juha en gång sa att de blivit tillsagda att sätta in sina kunskaper i ett sammanhang, svarade Bergman att de fick vara i vilka suspekta sammanhang de behagade så länge de på hans lektioner kunde rabbla de prepositioner som styr ackusativ, dativ samt antingen ackusativ eller dativ beroende på.

Därefter muttrade Bergman ordet ”idealist” för sig själv.

Man förstod att det var ett skällsord. Man kunde också ana att magister Bergman själv varit det en gång i tiden.

NILS-GUNNAR ROSSING

I engelska undervisar lektor Rossing. Lektor Rossing är egentligen för fin för att undervisa på högstadiet. Han örfilar elever som inte niar honom och skrider genom skolans korridorer med en tweedkavaj över axlarna. Kanske låtsas han att kavajen är en svart kåpa och Granviks Högstadie- och Gymnasieskola ett brittiskt internat.

Lektor Rossing är djupt förolämpad av livet, och låter alla veta att det är just deras fel.

JAN BALDERMANN

Lektor Rossings motsats är magister Baldermann. Lärare i matematik som har problem med mjäll. Är mycket nervös. Ofta sjuk. Saknar varje uns av värdighet. Kallas av eleverna för ”Ballen”.

Kommer om man ropar ”Ballen”.

Som en hund.

ANNA-MARIA ASP

Anna-Maria Asp är lärare i biologi och kemi. Hon har inga bröst. Hon kallas för ”Plankan”.

När hon ledde sexualundervisningen i åttan – vilket som alla vet är enda anledningen till att över huvud taget gå i åttonde klass – tog hon på sig en uppstoppad behå när hon skulle lära klassens flickor hur de själva kunde undersöka sina bröst och känna efter knutar.

Alla skulle förstå hur naturligt och omärkvärdigt det var, så hon gjorde en gest mot sin egen byst för att visa och föregå med gott exempel, men då hade ena kupan glidit ned på hennes mage.

FYSIKLÄRARE AV OLIKA SLAG

Av någon anledning har deras fysiklärare aldrig stannat mer än en termin.

Varje terminsstart presenterar sig en ny fysiklärare. De har namn som Kjell och Björn och Erik och sånt som fysiklärare kan heta. De kommer och går och hinner aldrig lära någon nånting. En sak Juha därför aldrig förstått är skillnaden på likström och växelström. Likström är väl okej men hur tar sig växelströmmen, som ju svänger fram och tillbaka, hur i all världens namn tar den sig framåt i sladden?

Elevernas betyg sätts på måfå. Juha har gått från femma ena terminen till tvåa nästa termin och därefter till fyra utan att ha gjort någonting vare sig mer eller mindre.

BERIT SKOGLUND

En gång kom klass 9E:s svenskalärare, som heter Berit Skoglund, rödgråten till skolan. Förkrossad berättade hon att hennes älskade hund hade dött.

Då började Stefan och Lennart att skratta, för det var ju kul.

GÖTE ÅBERG

En gång hotade Lennart träslöjdsmagistern med stryk om han inte fick femma i betyg. Han tryckte upp magistern mot väggen och skulle slå honom med en hyvel.

Lennart fick sin femma.

Det är lustigt att Göte Åberg över huvud taget kan röra sig, för han har ingen ryggrad alls.

ASTA OLSSON

Juha och Roy väljer syslöjd i nian. Syslöjdsfröken ger dem i uppgift att sy varsin rutig skjorta. Det tar hela läsåret. Syslöjdsfröken blir alltmer uppgiven. Till slut syr hon färdig skjortorna själv.

HENRIK VON SYDOW

Teckningslärare. Blev hämtad av polisen för att han sålde hasch till eleverna. Sedan dess har skolan lärarlösa teckningslektioner. Rektorn har tänkt sig lösa problemet till nästa termin.

NIKLAS OLVEUS

Musikläraren ser ut som en padda. Kallas för ”Ugglan”. Hans undervisning går ut på att lära eleverna att känna igen följande klassiska musikstycken:

Årstiderna av A. Vivaldi, Brandenburgkonserterna av J.S. Bach, Eine kleine Nacht-musik av W.A. Mozart, Pastoralsymfonin av L. van Beet-hoven samt Våroffer av I. Stravinskij.

Om man ber honom snällt spelar han i slutet av lektionen en poplåt.

John Miles ”Music”, som musikmajjen tycker är oslagbart bra.

EVA LINDESJÖÖ OCH STEN SUNDIN

Gymnastik har de tillsammans med en parallellklass, pojkar för sig och flickor för sig. Flickornas lärare heter Eva Lindesjöö. Killarnas heter Sundin och har ett förflutet som allsvensk fotbollsspelare i Djurgården. Han har ett förnamn också som ingen minns. (Se emellertid rubriken ovan.)

Sundin lär ut vikten av punktmarkering när man spelar fotboll, basket eller innebandy.

En gång blir Juha punktmarkerad av en kille i parallellklassen som är en decimeter längre. Han inleder matchen med att ge Juha två hårda slag på överarmen när Sundin inte ser på.

”Nu håller du dig jävligt stilla, bögjävel!” väser han.

Som punktmarkering betraktat är det mycket effektivt.

”Ett ufo gör entré” utkommer på Norstedts förlag i slutet av augusti.

© Jonas Gardell 2001

”Ett ufo gör entré”

ARTIKELN HANDLAR OM