"Jutterström ny vd på SVT"

NYHETER

Christina Jutterström blir ny vd på Sveriges Television efter den sparkade Maria Curman.

Jutterström uppges stå överst på ordförande Allan Larssons lista över kandidater och hon kommer att utses nu på onsdag, uppger Resumés nätupplaga.

Foto: Tommy Mardell
Christina Jutterström har flera års erfarenhet av att jobba på SVT och SR.

Christina Jutterström är 61 år. Hon har nyligen avslutat sin gästprofessur vid journalisthögskolan JMG i Göteborg. Hon är också före detta chefredaktör på Expressen. Innan dess var hon chefredaktör på Dagens Nyheter.

Nästa topppjobb blir av allt att döma att ta över "katapultstolen" - vd på Sveriges Television.

- Det kan komma att utses en ny vd nu på onsdag. Men jag kan inte kommentera den uppgiften och jag vet inte om det kommer något beslut, säger Jan-Olof Gurinder, informationschef vid SVT.

Jutterström var i vintras konsult åt SVT och utformade då ledningsfunktionerna. I uppdraget låg bland annat att definiera hur chefskapet skulle delas mellan en vd och en programchef och hur detta dubbelkommandot skulle fungera på bästa sätt.

- Hon och en annan konsult har haft ett uppdrag att se över hur man ska föra över den organisation som togs förra året. Det avrapporterades under våren och det är frågor som styrelsen nu ska ta ställning till, säger Jan-Olof Gurinder, informationschef vid SVT.

Styrelsens ordförande uppges ändå ha varit så belåten med konsulternas jobb att han vill ge Jutterström jobbet som vd.

Många års erfarenhet

Christina Jutterström har många års egen erfarenhet av att jobba både på Sveriges Television och på Sveriges Radio.

Styrelsen på SVT har kallats till ett extra möte nu på onsdag. På dagordningen står formellt för att uppdateras om läget i rekryteringsprocessen. Men det som kommer att hända är enligt de obekräftade uppgifterna att Christina Jutterström utses till ny vd för företaget.

Dessutom kommer styrelsen att få konsulternas förslag till ny organisation. Enligt förhandstips förordar konsulterna att SVT får en enda ansvarig chef som axlar allt från caféprogram till budgetkriser.

Jobbet som programchef är i dagsläget fortfarande ledigt. TV4:s programchef Jan Scherman tackade nej förra veckan.

- Men styrelsen har sagt att man vill utse en vd först och sedan en programdirektör, säger Gurinder.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM