Milosevic allt närmre utlämning

Kan utlämnas inom loppet av dagar

NYHETER

NEW YORK

"Money talks".

Talesättet stämmer verkligen in på Slobodan Milosevic åtalad för krigsförbrytelser.

Tio miljarder kronor är priset Europa och USA betalar för att få honom utlämnad till Haag.

En resa som för Milosevics del kan sluta i Sverige.

Foto: AP
Taskiga odds Europa och USA trycker på för att få Slobodan Milosevic utlämnad till krigsförbrytartribunalen i Haag. En miljard dollar ligger i potten för regeringen i Belgrad.

Plötsligt har febril aktivitet utbrutit i Belgrad för att bli av med den pestsmittade förre presidenten Slobodan Milosevic. När det demokratiskt valda parlamentet vägrade godkänna en lagändring som tillät utlämning så utfärdade regeringen istället ett hastigt hopskrivet dekret.

Förklaringen till denna brådska är en givarkonferens som inleds i Bryssel på fredag. Här hoppas regeringen i Belgrad få in drygt en miljard dollar för att återuppbygga det Jugoslavien som Milosevic lyckades ruinera med sina många krigsäventyr och sin korruption.

Bryr sig inte längre om att låtsas

USA hotar med att bojkotta givarkonferensen om inte Milosevic så gott som sitter på ett plan till Haag på fredag.

Även Europa har låtit förstå att plånböckerna blir lättare att öppna om ex-diktatorns väg mot den holländska huvudstaden är klart utstakad.

Ansvariga i Belgrad bryr sig inte längre om att låtsas att det inte är pengarna som styr.

Situationen var densamma när Milosevic greps den 1 april. USA hade satt 31 mars som deadline för att öppna penningkranen.

Belgrad-regimen har på åtta månader gått från åsikten att en utlämning av Milosevic till Haag var utesluten, till att han först skulle ställas inför rätta i hemlandet, till att han nu ska utlämnas inom loppet av dagar.

Process kan skyndas på

I går inleddes den formella processen i en domstol i Belgrad. Allt ska vara klart inom maximalt 23 dagar. Med tanke på givarkonferensen i Bryssel går det säkert betydligt snabbare.

Milosevic har överklagat men i det nuvarande klimatet i Belgrad - där även befolkningen vänt sig mot sin före detta hjälte - är hans chanser att få rätt små.

Oavsett processens juridiska brister så hör Milosevic hemma i Haag. Därmed inte sagt att det blir lätt att döma honom.

Alltfler vittnesmål dyker upp om hur Milosevic gav order om att alla dokument och andra bevis för övergreppen mot albanerna i Kosovo skulle förstöras.

Men Milosevic kan aldrig avsäga sig ansvaret som landets president och överbefälhavare.

Dessutom förbereder Haag-tribunalens chefsåklagare Carla del Ponte ett åtal mot Milosevic även för folkmord i Bosnien.

När Milosevic förs till Haag blir han den 39:e intagne. Krigsförbrytartribunalens arrestlokaler i förorten Scheveningen vid kusten är inte precis något koncentrationsläger.

Milosevic kommer att kunna idrotta om han vill, titta på satellit-tv och träffa hustrun Mira Markovic i ett särskilt besöksrum.

De intagna får tala i telefon med sina familjer sju minuter varje dag, laga sin mat själva om dom vill och måla, spela piano eller gitarr.

Kan avtjäna sitt straff i Sverige

Om Milosevic döms, och allt annat vore givetvis en sensation, kan han mycket väl få avtjäna sitt straff i Sverige.

Sverige är ett av bara sju länder som träffat avtal med Haag-tribunalen om att ta emot dömda fångar.

För mindre än ett år sedan var Milosevics makt total.

Om några dagar är han troligen i händerna på den internationella rättvisan.

Hans snabba utförsbacke ger hopp när det gäller de två enda andra krigsförbrytarna av samma rang, tidigare serbledarna i Bosnien Ratko Mladic och Radovan Karadzic.

Även på dom väntar en cell i Haag.

Wolfgang Hansson