Ambulansmän drabbas ofta av våld och hot

Sju av tio har misshandlats i jobbet visar Aftonbladets undersökning

NYHETER

Sju av tio ambulanssjukvårdare har misshandlats i jobbet. Ännu fler anser att våldet ökar.

Det visar Aftonbladets undersökning i Stockholms län.

- Nuförtiden ser jag alltid till att ha ryggen fri, säger Bo Johansson som drabbats flera gånger.

Foto: Johanna Petersson
Överfölls med kniv Våld mot ambulanspersonal blir allt vanligare. Håkan Dalström och Bo Johansson på Falcks i Märsta råkade ut för ett knivöverfall som satt djupa spår.

För två år sedan förvandlades det som först såg ut som ett rutinuppdrag till rena mardrömmen för Bo Johansson och hans kollega Håkan Dalström.

Plötsligt tog patienten fram en lång förskärare och anföll de två ambulanssjukvårdarna som kommit för att hjälpa henne.

Först attackerade hon Bo Johansson som precis hann höja medicinväskan framför ansiktet innan hugget föll. Sedan vände hon sig mot Håkan Dalström.

- Hon trängde in mig i ett hörn, lyfte kniven och sa "Nu ska du dö". Jag blev livrädd och sparkade henne så hårt jag kunde i bröstet, säger han.

Många tycker att våldet ökar

Berättelsen är bara en av väldigt många. Trots att ambulanssjukvårdarnas jobb är att rädda liv präglas deras vardag allt mer av våld och hot.

Aftonbladet har frågat samtliga cirka 450 ambulanssjukvårdare i Stockholms län om hot och våld. Hälften har svarat. Av dem har 88 procent utsatts för hot och 68 procent för våld. Hela 82 anser att det ökar.

- Människor har ingen respekt för ambulansen längre. Förr kunde vi gå rakt in i en stenkastande folksamling och de slutade för att släppa fram oss. Nu är det helt annorlunda, säger Mats Vikenfalk, ambulanssjukvårdare i Hägersten.

Oftast är det fråga om alkohol- eller narkotikapåverkade människor eller vänner och anhöriga som inte kan hantera sin rädsla utan att bli aggressiva.

- När vi kommer in i en lägenhet kollar jag alltid om det ligger knivar eller andra tillhyggen framme. Vi brukar också dela upp oss så att en först går fram till den sjuke medan den andra kollar igenom alla rum så att vi vet hur många och vilka som finns i lägenheten, säger Bo Johansson.

Vissa använder skyddsvästar

Tendensen är densamma i andra städer. Socialstyrelsens utvärdering av räddningsinsatsen vid brandkatastrofen i Göteborg visade tydligt att ambulanspersonalen utsattes för både hot och våld av skärrade vänner och anhöriga till offren.

I Stockholm har det nu blivit så allvarligt att man på vissa ambulansstationer börjat använda skyddsvästar. Ambulansföretagen för ständiga diskussioner tillsammans med ansvariga inom landstinget om hur säkerheten ska förbättras.

- Framför allt måste vi sätta vår egen säkerhet främst. Sedan handlar det om att bli bättre på att samarbeta med polisen och kunna skydda oss när våldet väl inträffar, säger Kurt Berntsson, vd för entreprenören AISAB.

Det ska fightas och sparkas

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM