24 vänner dog på hans bröllopsfest

Nu berättar Asaf om kvällen då dansgolvet brakade samman

NYHETER

NEW YORK

Asaf Dror brukar köra till ruinen som återstår av bröllopslokalen.

Han står där stilla och låter minnena från raset och tårarna skölja över honom.

- Det är enda gången jag tillåter mina känslor att komma fram, säger han. Resten av tiden måste jag vara stark för min familj. För min fru.

En månad har gått sedan Asaf tillsammans med hustrun Keren och 600 bröllopsgäster stod på fjärde våningen i festlokalen Versaille i Jerusalem och dansade när golvet plötsligt gav vika under dom.

Först trodde alla att det var en palestinsk terrorattack istället för en olycka.

Gästerna föll fyra våningar

Via en videofilm som fångade händelsen kunde hela världen se hur flera hundra glada, firande människor faller handlöst fyra våningar ner. 24 människor dog, varav tre barn. För första gången berättar bröllopsparet om tragedin och hur deras liv gått vidare.

24-årige Asaf klarade mirakulöst fallet med några skrubbsår. För hans jämngamla hustru gick det sämre. Keren ligger fortfarande på sjukhus. Hennes bäckenben bröts på flera ställen. Hon kommer att tvingas sitta i rullstol i många månader. Av smekmånaden i Holland och England blev ingenting.

- Jag går upp på morgonen, åker till sjukhuset, stannar hela dagen hos Keren och åker hem och sover, berättar Asaf för tidningen Sunday Express.

Keren lider av depressioner. Hon har svårt att sova på nätterna.

- Minnena av det som hände lämnar mig ingen ro.

Festlokalen låg i ett industriområde men Asaf och Keren fastnade för den vackra utsikten över Jerusalem. Lokalen uppfyllde också ett av parets huvudkrav, att det skulle finnas gott om utrymme att dansa.

Efter förrätten spelade discjockeyn en israelisk poplåt, "Jag har ett hjärta av guld". Keren dansade i en ände av rummet med några flickvänner och Asaf stod i mitten av dansgolvet.

Plötsligt rörde sig golvet och gav vika.

- Vid varje våning tog det stopp några sekunder innan vi rasade igen, berättar Asaf för Sunday Express.

Asaf landade på rygg på bottenvåningen.

- Det första jag såg var ett ben som stack ut från en hög med bråte. Mannen var helt begravd förutom benet som rörde sig. Jag orkade inte rubba bråten, sedan slutade benet röra på sig. Luften var fylld av damm. Det kändes som jag skulle kvävas.

Keren hamnade i närheten av sina föräldrar.

- Jag tittade upp och kunde se ljuskronorna som fortfarande sken på översta våningen. Det var oerhört tyst. Jag trodde alla var döda och ville bara sluta mina ögon och dö jag också.

Tog bort bärande balkar

Ägarna hade tagit bort bärande balkar för att göra lokalen större. Myndigheterna hade beordrat dem att stänga lokalen som inte ansågs säker. Istället hyrde dom ut utan tillstånd.

I dag sitter de i fängelse i väntan på rättegång. Det fanns dom som utnyttjade tragedin för egna syften.

Merparten av Asaf och Kerens bröllopsgåvor blev stulna. Pengar - en vanlig bröllopspresent i Israel - togs ur en låst metallåda.

På plussidan finns de hundratals brev och lyckönskningar paret fått från hela världen.

- Något nytt bröllop blir det inte, säger Asaf. Vi är ju redan gifta. Men när allt det här är över ska vi nog ha en ny bröllopsfest.

Wolfgang Hansson