"Hårdare kontroll och högre hyror"

Så vill bostadschefen lösa lägenhetskrisen

NYHETER

Skärpt lagstiftning mot skum andrahandsuthyrning och svartaffärer. Högre hyra för attraktiva lägenheter i bra lägen. Låt Stockholm sköta förmedlingen av hyreslägenheter i hela regionen.

Tre raka recept mot bostadskrisen från Gunnar Söderholm, chef för Bostad Stockholm.

Foto: Roger Schederin
”stoppa svarthandeln” Gunnar Söderholm är chef för nya avgiftsbelagda Bostad Stockholm som redan har 52 000 i kön. Nu vill han få friare hyressättning och stopp på skumma affärer.

Han brukar inte vara rädd för att sticka ut hakan i bostadsdebatten. Nu gör han det när succé noteras för nya bolagiserade bostadsförmedlingen. 52 000 hushåll har betalat in 375 kronor i avgift för att stå i nya kön. När den gamla avskaffades stampade 75 000 där.

- Vi trodde att vi kanske skulle få 50 000 i nya kön till årsskiftet, säger Gunnar Söderholm. Vi har alltså redan passerat drömgränsen. Och folk kan anmäla sig ända till 4 november.

52 000 gånger 375 kronor blir 19,5 miljoner. Enbart i avgifter!

- Det gör att vi kan bli ännu effektivare. Det spelar alltså ingen roll om man är trångbodd, bor i villa eller i annan del av landet. Alla har samma chans.

I fjol förmedlades 2 350 lägenheter. Det lär bli lika många i år. Ett trendbrott: de privata värdarna lämnar allt fler lägenheter medan stadens egna bolag lämnar färre. Det beror givetvis på att 15 000 allmännyttiga lägenheter har, eller är på väg, att säljas som bostadsrätter.

- Tyvärr ökar kötiderna även i ytterstaden, säger Gunnar Söderholm. Och det är allt svårare att få förtur, kraven hårdnar.

- Förmedlingen har redan träffat 170 privatvärdar, det blir 250 till årsskiftet, säger han. Mitt intryck är att de flesta vill ge oss lägenheter men att de i dag har svårt med fall i hyresnämnden. Men det är ju uppenbart fel när någon byter en etta i Skarpnäck mot en trea på Östermalm...

Gunnar Söderholms medicin mot krisen:

Lennart Arnstad

ARTIKELN HANDLAR OM