Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Experterna: Ingenting har ändrats

Jackie Arklövs erkännande betyder ingenting - juridiskt sett.

Tony Olsson och Andreas Axelsson kan därför inte hoppas på mildare straff.

- Erkännandet räcker inte till resning, säger advokat Leif Silbersky.

Aftonbladet har pratat med tre juridiska experter om Jackie Arklövs erkännande - Lars Heuman, professor i processrätt, överåklagare Sven-Erik Alhem och advokat Leif Silbersky.

    Vad betyder Arklövs erkännande?

Bedömningen är samstämmig. Eftersom Arklöv, Axelsson och Olsson dömts till livstid för att i samförstånd ha mördat poliserna spelar det ingen roll vem som sköt just de dödande skotten.

- Det erkännandet gör är att väcka falska förhoppningar hos de anhöriga. De tror att de äntligen kan få svaren på deras frågor. Men Arklövs trovärdighet är mycket låg, säger Silbersky.

    Hur trovärdigt är Arklövs erkännande?

Jackie Arklöv teg under större delen av polisförhören och rättegången. Att han därför nu väljer att erkänna morden väcker misstänksamhet.

- Man får inte bortse från att han är dömd till livstids fängelse. Han kan därför erkänna bara för att göra det. Hans straff blir ju inte strängare för det, säger Lars Heuman.

- Hans erkännande har inget stöd i den tekniska undersökningen. Varför ska vi tro på det han säger nu och inte på det han har sagt förut, säger Silbersky.

    Kan erkännandet leda till resning?

När nya bevis kommer fram i ett rättsfall kan alla parter begära resning. Men det är få som får det. Sedan 1947 har bara två livstidsdömda fått sina straff mildrade genom resning.

- Man kan inte bara se till erkännandet för att det ska bli en resning. Man måste undersöka hela hans berättelse och jämföra den med de andra. Men det är inte troligt att det blir resning, säger Lars Heuman.

    Vad innebär erkännandet för Arklövs del?

För Arklövs del betyder hans erkännande juridiskt sett möjligen bara en sak tror Lars Heuman:

- Han kan få lite svårare att få nåd i framtiden.

Charlotte Lindahl
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet