Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Vi får aldrig Olle tillbaka”

Jackie Arklövs erkännande är ett litet steg på vägen för de anhöriga

För de anhöriga kommer Jackie Arklövs erkännande som en lättnad.

Nu väntar de på att också Tony Olsson och Andreas Axelsson ska börja berätta.

- Vi vet inte allt ännu. Alla tre måste tala sanning, säger Astrid Gladh, mor till polismannen Robert Karlström.

Hon satt hemma i Boxholm när telefonen ringde för en vecka sedan. Det var Benniet Henricson, kriminalinspektör vid Linköpingspolisen.

- Vi kommer och hälsar på dig för vi har något viktigt att säga, sade han.

Jackie Arklöv hade erkänt. Erkänt att det var han som sköt de dödande skotten mot hennes son och hans kollega Olle Borén i Malexander den där försommardagen för två år sedan.

Plötsligt rördes alla känslor upp - igen.

"Näst sista skottet var också dödande"

- Förra veckan var väldigt omvälvande. Jag blev orolig för att allt skulle rivas upp, säger Astrid Gladh.

Samtidigt är hon lättad över att komma ett steg närmare sanningen. Men nu måste Tony Olsson och Andreas Axelsson också berätta för att hon och de andra anhöriga ska få veta hela sanningen.

- Det näst sista skottet mot Robert var också så gott som dödande. Jag vill veta vem som sköt det skottet, säger Astrid Gladh.

- Jag vet ju att Jackie Arklöv var brutal. Men de andra två är inte oskyldiga. De måste också berätta och någon gång i livet kanske de gör det.

Bengt och Gudrun Borén, föräldrar till Olle Borén, gick inte på några rättegångar, läste inga tidningar efter mordet på deras son. De ville sörja ifred. För dem var alla tre, Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson, ickepersoner.

Ändå kändes det skönt att någon äntligen bestämde sig för att erkänna.

- Egentligen förändrar det inget i sak för oss, men vi tycker det är skönt att det blir en punkt. Det blir i alla fall ett komma, ett steg på vägen, för slut tar det aldrig, säger Bengt Borén.

Väntar på att de andra ska berätta

De vill också att Tony Olsson och Andreas Axelsson ska berätta så att de får veta vad som hände deras älskade Olle.

- Det vore skönt om de också kunde vara ärliga, men det är väl ingen som är helt säkra på någon av de här tre, säger Bengt Borén.

    Tror du att Jackie Arklöv talar sanning?

- Kriminalpoliserna var övertygade om att Jackie sa sanningen den här gången även om han ändrat sig flera gånger förut. Men hans erkännande ändrar inget för dem. Och vad som än händer kan inget ge oss grabben tillbaka.

Åsa Erlandson

Alla tre fick livstid

Han vet var vapnen finns Polisen tror på Arklövs nya uppgifter om polismorden

"Vi får aldrig Olle tillbaka" Jackie Arklövs erkännande ett litet steg på vägen för de anhöriga

Medbrottslingarna hoppas på resning Erkännandet styrker Olssons version om skotten

Experterna: Ingenting har ändrats Silbersky: Erkännandet räcker inte till resning

    18 januari 2000. Tingsrättens dom faller: Andreas Axelsson, 30, och Tony Olsson, 28, döms båda till livstids fängelse. Efter rättspsykiatrisk undersökning döms även Jackie Arklöv till livstids fängelse. Domarna överklagas.

    27 mars. Göta hovrätt inleder sin prövning av domarna.

    7 juni. Också hovrätten finner alla tre skyldiga.

 

    Jackie Arklöv, 27, avtjänar sitt livstidsstraff på Kumlaanstalten under högsta säkerhetsklassen. I en tv-dokumentär har han berättat att han tecknar för att fördriva tiden. Motiven är ofta krigiska. Han skriver också på en historisk roman.

Jackie Arklöv har en flickvän som besöker honom i fängelset. Han får även besök av en vän ibland. Två personer har av säkerhetsskäl fått avslag när de ansökt om besöksrätt.

    I maj i år erkände Jackie Arklöv att han deltog i rånen mot Konsumbutikerna i Kisa och Åtvidaberg och rånet mot en post i Hultsfred 1998.

 

    Tony Olsson, 28, sitter på en särskild säkerhetsavdelning på Hall utanför Södertälje. Han tar inte emot några besök, inte ens av sin fru som också dömdes i Malexander-rättegången för skyddande av brottsling och brott mot vapenlagen.

 

    Andreas Axelsson, 30, får regelbundna besök av sin familj. Han avtjänar sitt straff på Hallfängelset. Liksom Arklöv sitter han på normalavdelning men under högsta säkerhetsklassen. Han har nu tagit upp kampen för att bli rentvådd från polismorden och förbereder en resningsansökan till Högsta domstolen.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet