Jättetavla av auktionsfirma

Crafoord värderade målning värd miljoner till 60 000 kronor

NYHETER

De tre danska systrarna blev glada när auktionsfirman Crafoord sålde deras gamla tavla för 52 000 kronor.

Sedan blev de förbannade. För tavlan var värd flera miljoner.

- Det är olyckligt när sådant händer, säger Crafoords svenske vd Jesper Aspegren.

Foto: KRISTER HANSSON
VÄRDA ATT LITA PÅ Trots att den danska avdelningen av auktionsfirman Crafoord gjort en rejäl miss när de värderade en målning tycker vd:n för bolagets svenska avdelning, Jesper Aspegren, att det inte finns någon anledning till oro hos dem som vill värdera sina ägodelar: - Självklart ska man lita på våra värderingsmän, säger han.

"Har du en förmögenhet liggande därhemma?" lockar Skandinaviens största auktionsföretag Crafoord med på sin danska hemsida.

Birgit Kristiansen och hennes två systrar lät företagets värderingsmän undersöka deras gamla tavla för att upptäcka om så var fallet. Värderingsmännen lyckades inte upptäcka vem konstnären var, men värderade målningen till 60 000 danska kronor. Den klubbades sedan på en auktion för 52 000.

Systrarna var glada - ända tills de slog upp Jyllandsposten sju månader senare och fick se att deras tavla nu återigen hade sålts på auktion, den här gången till en amerikan - för 6,5 miljoner kronor.

Tavlan heter "Frederiksberg slott i månsken" och är målad av J C Dahl år 1817. Dahl har kallats den norska målarkonstens fader, och i en tid då skandinavisk konst anses allt mer intressant bland utländska köpare värderas ett sådant konstverk högt.

- Efter samråd med vår advokat har vi nu beslutat att begära ersättning. Vi tycker att vi har blivit lurade av auktionsfirman, säger Birgit Kristiansen till danska Jyllandsposten.

Systrarna har nu stämt danska Crafoord på 5,6 miljoner kronor.

Jesper Aspegren, vd för Crafoords svenska rörelse, vill inte kommentera just det här fallet.

- Det här är något som handlar om vår danska verksamhet och över den råder inte jag.

Han hänvisar i stället till Henning Jürgensen, direktör för Crafoord Nellemann & Thomson i Danmark. Han är inte särskilt pratglad.

- Ingen kommentar, säger han.

Kan man lita på Crafoords värderingsmän?

- Jag vill inte gå in på de faktiska omständigheterna kring J C Dahl för jag känner inte till det fallet i detalj, men självklart ska man lita på våra värderingsmän, säger Jesper Aspegren.

- Sen inträffar det ibland att man misstar sig. Det är naturligtvis olyckligt när det inträffar. En sådan här verksamhet bygger ju helt och hållet på förtroende och på den kompetens hos den personal som är satt att ge råd till människor, säger Jesper Aspegren.

Markus Lutteman

ARTIKELN HANDLAR OM