Prat i mobil i bil förbjudet i USA

Delstaten New York först ut med förbud

NYHETER

I dag röstade den lagstiftande församlingen i delstaten New York igenom ett totalförbud av handhållna mobiltelefoner under bilkörning.

Förbudslinjen vann en förkrossande seger med röstsiffrorna 125-19.

- Det här kommer att rädda liv, jag är säker på det, sade Sheldon Silver, talesman för den lagstiftande församlingen, till The New York Times.

I Sverige har diskussionen om ett förbud av mobiltelefonen i bilen gått het den senaste tiden. Beslutet i New York blir en skjuts i rätt riktning för förbudsförespråkarna.

De omkring sex miljoner bilförare i New York som använder mobiltelefon får nu investera i handsfreeutrustning med högtalartelefon, headset eller röstaktiverad uppringning.

Fler stater väntas följa efter

Förbudet träder i kraft 1 december och de som bryter mot förbudet kan vänta sig böter på motsvarande omkring 1 000 svenska kronor. Liknande lagstiftning är på väg i flera andra amerikanska delstater, men New York blev den första.

Men trots beslutet om förbud för mobiltelefonprat i bilen finns det många som tvivlar på dess verkan på olycksstatistiken. En färsk amerikansk studie, där man granskade drygt 32 000 olyckor mellan 1995 och 1999, visar att endast 42 av olyckorna kan spåras till samtal i mobiltelefonen, uppger New York Times. Betydligt fler olyckor orsakades av fingrande på bilstereon.

”Absolut ett riskmoment”

- Det är absolut ett riskmoment. Men frågan är hur ofta mobiltelefonen har orsakat olyckor. Enligt vår data ser den ut att ligga bakom en mycket liten del av alla bilkrascher, säger en taleskvinna för en trafiksäkerhetsförening i USA.

New Yorks guvernör George Pataki har lovat att underteckna den nya lagen inom kort.

Claes Thunblad