Lätt bli gravid på sommaren

Nio månader efter semestern föds flest barn

NYHETER

På sommaren är bebishormonerna på topp.

I mars gör födelsetalen ett rejält skutt – nio månader efter den första sommarmånaden.

Förklaringen heter melatonin.

Lustfylld årstid Sommarens solljus tränger undan mörkerhormonet melatonin vilket gör att fruktsamheten ökar och lustkänslorna får större spelrum.

Solljuset får oss inte bara att bli på bättre humör. Det gör oss också fysiskt beredda att bli med barn, enligt det nya numret av Föräldrar & barn som kommer ut i dag.

– Melatonin är ett mörkerhormon som ger minskad fruktsamhet, framförallt hos däggdjur som människan. På våren och sommaren tränger solljuset bort melatoninet och det ger högre fruktsamhet för de flesta djur, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet, till Aftonbladet.

Ljusterapi en väg till ökad lust

En låg melatoninnivå underlättar inte bara befruktning utan ger också en högre sexlust.

Det gäller både män och kvinnor.

Den som vill kan fuska under årets mörka månader genom ljusterapi. Vanliga glödlampor går i princip bra, men ljuset måste vara några gånger starkare än normalt inomhusljus för att ha effekt på melatoninnivån, enligt Torbjörn Åkerstedt.

Solglasögon är med andra ord inte att rekommendera för dem som planerar familjeutökning.

Några regelrätta experiment på människor för att fastslå orsakssambanden mellan sommarens ljus och fertilitet har ännu inte gjorts.

Kan anledningen inte lika gärna vara att det går så många trista repriser på tv så här års?

– (skratt) Människan är väldigt flexibel och det innebär att det som fungerar självklart hos djur inte behöver göra det hos människan.

– Men det finns definitivt en biologisk effekt som gör att man blir mer frisläppt när melatoninet är nedtryckt.

Inte bara biologi

RFSU:s generalsekreterare Katarina Lindahl har svårt att tro att det bara är biologiska faktorer som ligger bakom sommarens ökade sexuella aktivitet hos svenskarna.

– Det handlar om själen också. Jag tror att det är lättare att bli förälskad och tända på varandra under sommaren när livet är lite enklare och ljusare, säger Katarina Lindahl.

Några tips för att öka lusten om det blir en regnig och mörk sommar?

– Det handlar om att se varandra. Att man är intresserad och anstränger sig. Varken sexlust eller kärlek faller över en, det kräver att man både ger och tar.

Födelsetal per månad i Sverige under 2000:

(inom parentes ”befruktningsmånaden”)

Tobias Brandel