Sverige skänker 600 miljoner till aidsfond

Socialministern besviken över USA:s förhållandevis lilla bidrag

NYHETER

Sverige ger 600 miljoner kronor till den globala fonden för kampen mot aids.

Det uppgav den svenske socialministern Lars Engqvist till TT sent på måndagen.

- Vi offentliggör på tisdagen att Sverige satsar 600 miljoner kronor de närmaste tre åren, sade Lars Engqvist.

- Vi betonar att vi är beredda att satsa mer i framtiden. Men i morgon lämnar vi ett besked att vi deltar på samma nivå som Norge, sade Engqvist efter det norska beskedet att Norge ställer upp med en miljard norska kronor under fem år till den fond som FN:s generalsekreterare Kofi Annan föreslagit för kampen mot aids.

Mycket krävs för att bromsa aids

Annan beräknar att det krävs mellan 70 och 100 miljarder kronor om året för att försöka bromsa spridningen av aids.

- Förmodligen handlar det om att fonden får en stor del av den anslagsökning som nu ges till internationellt bistånd. Men detta är en viktig del av svensk biståndspolitik, sade Lars Engqvist.

Besviken på USA

Han kommenterade också USA:s utspel om att donera pengar till den globala FN-fonden mot aids.

- Jag är besviken på att USA i praktiken bara ger dubbelt så mycket som Sverige, trots att man är så oändligt mycket större.

USA:s utrikesminister Colin Powell försvarade summan med att man satsar så mycket mer pengar på andra områden , sade Engqvist till TT under det pågående krismötet i FN om aids.

”Stort steg framåt”

- Men med de många satsningar som offentliggjorts här i New York, så blir det ändå många miljarder som den FN-initierade fonden kan börja arbeta med. Det är trots allt ett stort steg framåt, fortsatte Engqvist.

Sverige har varit ledande i utformandet av den globala fonden, som ska vara knuten till FN. Fonden ska även vara öppen för givare från både näringslivet och privatpersoner.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM