Två av fem har inte råd att åka på semester

Svenskarna sparar – trots tjockare plånbok

NYHETER

Nära 40 procent av Aftonbladets nätläsare har inte råd att resa bort på semestern.

Det står klart sedan drygt 26 000 läsare svarade på dagens fråga på aftonbladet.se.

- Jag tycker inte det är särskilt förvånande. En utlandssemester för en hel familj kanske går på 30 000 kronor, säger Gunilla Nyström, privatekonomi på SE-banken.

Drygt 600 000 anställda svenskar, var fjärde LO-medlem och hälften av alla ensamstående kvinnor. Så många har inte råd att resa bort på semestern, enligt en färsk LO-rapport.

I går ställde aftonbladet.se frågan till sina läsare: "Har du råd att resa bort en vecka på semester". Av de drygt 26 000 läsare som röstade svarade 38.3 procent nej på frågan.

- Trots att svenskarnas inkomster ökar och trots att jobben blir fler så vågar en stor del av svenskarna inte ta semester, säger LO:s välfärdsutredare Sven Nelander.

Han får medhåll av Gunilla Nyström, privatekonom på SEB. Hon hänvisar till det faktum att en familj kan få punga ut med saftiga 30 000 kronor för en vecka utomlands.

- Jag tror att det är många, framför allt barnfamiljer, som inte har råd att lägga undan så mycket pengar under året, säger hon till Aftonbladet.

LO:s rapport om svenskarnas semestervanor bygger på SCB:s senaste undersökning bland 3 000 svenskar som har en anställning.

Var sjätte, 620 000 svenskar, har under det senaste året varken haft tillgång till fritidshus eller gjort en semesterresa, som är en vecka eller längre. Bland LO-medlemmarna är siffran ännu mer alarmerande. Var fjärde har inte råd att resa bort på semestern. Den största krisgruppen är ensamstående kvinnor med barn. Hälften av kvinnorna i denna grupp stannar hemma under sin semester.

Siffrorna sjunker

- Framtidstron och tryggheten spelar en väldigt stor roll då det gäller att våga ta semester. Allt snack om lågkonjunktur och den dåliga amerikanska ekonomin påverkar svenskarna. Man vågar helt enkelt inte tro på framtiden, säger LO:s utredare Sven Nelander.

- Dessutom är det många som lever under osäkerheten med en tillfällig anställning.

”Måste våga spendera”

Han har svårt att säga vad som ska få utvecklingen att vända, få framtidstron att öka.

- Svenskarna måste känna trygghet, att de vågar spendera sina pengar på en rejäl semesterresa, säger LO:s utredare Sven Nelander.

I dag startar aftonbladet.se en diskussionsgrupp, där du som läsare kan ge dina bästa tips för en lågbudgetsemester.

Claes Thunblad