Förundersökning inleds mot Siw Persson

NYHETER

Riksdagsledamoten Siw Persson misstänks för att ha lämnat falska uppgifter under en förundersökning.

Överåklagare Christer van der Kwast har beslutat att inleda en förundersökning mot henne.

- Jag välkomnar den här förundersökningen. Men de har gett sig på fel kärring, säger Siw Persson till aftonbladet.se.

Foto: Per Björn
Överåklagare Christer van der Kwast har beslutat att Siw Perssons roll i en tidigare förundersökning ska granskas noggrannare.

Siw Persson, som en gång var folkpartisten som vågade ta strid mot mc-kriminaliteten, har den senaste tiden mest figurerat som politikern som beskyllt polis och åklagamyndigheten i Skåne för att syssla med korruption och maktmissbruk.

Nu har överåklagare Christer van der Kwast beslutat att inleda förundersökning mot henne för falsk alternativt vårdslös tillvitelse.

”Har ljugit för polisen”

I sitt beslut skriver van der Kwast att Siw Persson har ljugit för både polis och åklagare och att hon varit fullt medveten om att hennes uppgifter "varit sanningslösa, eller att hon i vart fall haft anledning att anta detta.

Själv säger Siw Persson att hon välkomnar brottsutredningen.

- Jag ser fram emot en utredning. Det har jag gjort hela tiden. Då får jag möjlighet att tillsammans med en advokat lägga fram och kräva ut de 22 akter som JK av någon underlig anledning inte brydde sig om att plocka in tidigare, säger Siw Persson.

Visste inget om utredningen

Hon är mycket upprörd över att hon inte personligen informerats om att det inleds en brottsundersökning mot henne. Hon är också upprörd över att ingen ifrågasätter polis och åklagare, att ingen väljer att tro på Siw Persson.

- Jag har tagit del av detta via media, vilket gör mig mycket upprörd. Men de klarar inte av att jag kritiserar dem, de klarar inte av att man ifrågasätter deras arbete.

- De ser till att spelet fortsätter, men de har gett sig på fel kärring, säger Siw Persson till aftonbladet.se.

Tillräckliga bevis

Men överåklagare van der Kwast menar att det finns tillräckligt med bevis för att inleda en brottsutredning mot riksdagsledamoten.

- Jag anser att jag har tillräckligt mot Siw Persson för att inleda en förundersökning. Men hon ska självklart höras och det kommer att ske inom kort, säger Christer van der Kwast till aftonbladet.se.

Personligt engagemang i utredning

Misstankarna mot Persson bottnar i ett personligt engagemang i en brottsutredning rörande ett sexualbrott, en påstådd incest.

I oktober förra året lämnade hon in en anmälan till Justitiekanslern, JK. Hon beskyllde då överåklagare Sven-Erik Alhem och en rad andra åklagare och poliser i Malmö för att ha gjort sig skyldiga till "maktmissbruk och misstanke om korruption". Hon hävdade bland annat att polischefer använder sig av olagliga dataslagningar, att polis och åklagare förfalskat förhörprotokoll, att de läckt sekretessbelagda personuppgifter, att samma myndighetspersoner vägrar att ta emot anmälningar om grova hot mot henne själv och en rad andra anklagelser.

Anklagar rättvisesystemet i skrift

Hon har även satt sina anklageler mot den svenska rättvisan på pränt i skrivelser till riksdagens ombudsmän och till justitieombudsmannen, JO.

JK ansåg dock att Perssons anklagelser var "grundlösa".

I mars lämnade hon folkpartiet och valde att sitta kvar i riksdagen som politisk vilde.

Dagens beslut från överåklagare Christer van der Kwast kan, enligt många, vara den definitiva dödsstöten för hennes fortsatta politiska karriär.

Tänker inte hoppa av politiken

- Jag är inte dömd för något, jag är inte åtalad. Det är dags att man slutar ifrågasätta mig och istället granskar åklagarnas och polisernas del i det här, säger Siw Persson själv, som inte har en tanke på att sluta sin politiska bana.

Överåklagaren i Malmö, Sven-Erik Alhem, som är en av dem som pekats ut i Siw Perssons anmälan till JK är den som begärt en rättslig granskning av hennes anklagelser. Alhem säger till TT att han inte är överraskad av tisdagens beslut om förundersökning.

- Jag bedömer det som ofrånkomligt.

Låter sig förhöras

Eftersom Alhem i det här ärendet har rollen av målsägande behöver han inte iaktta den sedvanliga åklagarobjektiviteten. Men han är ändå noga med att inte gå händelserna i förväg. Han vill inte göra någon bedömning av om förundersökningen också kan leda fram till åtal och eventuellt en fällande dom.

Alhem säger också att han är beredd att låta sig förhöras som ett led i förundersökningen.

När det gäller att rentvå honom och åklagarmyndigheterna från de grava anklagelserna i Siw Perssons skrivelse anser han att detta skedde redan i och med JK:s klara ställningstagande i mars, skriver TT.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM