Astrid Lindgrens lillasyster skriver en ny Bullerbybok

Stina Hergin gör författardebut - vid 90 års ålder

1 av 2 | Foto: JANNE STRÖMSTEN
HANDLAR OM BARNDOMEN "Det var en gång en gård" handlar om Stina Hergins uppväxt. Om hur hon och syskonen byggde grottor i sågspån och busade. "Vi hade en sagolikt bra barndom med mycket djur och mycket lek", säger hon.
NYHETER

Nu kommer en ny Bullerbybok.

Astrid Lindgren är inte författaren - utan hennes lillasyster Stina Hergin.

- Det hände så mycket i vår barndom att det räcker till bådas böcker, säger Stina.

Stina Hergin har hunnit bli 90 år. Men det är först nu hon går i sin världsberömda systers fotspår och gör författardebut. Boken heter "Det var en gång en gård", och gården, det är barndomshemmet Näs utanför Vimmerby. Eller Bullerbyn som Astrid Lindgren döpte området till i sina böcker. Men Stina har kvar de riktiga namnen i sin bok.

"Vi överlevde mycket"

- Jag håller mig till verkligheten. Så jag är lilla Stina och Astrid är Astrid i boken. Men i Bullerbyböckerna är jag nog inte Astrids lilla Stina, säger Stina.

"Det var en gång en gård" handlar om Stinas uppväxt. Om hur hon och syskonen byggde grottor i sågspån, busade och tittade på byns original.

Astrid Lindgren är med på flera ställen i boken. Och då blir det oftast dramatiskt.

- Astrid gick balansgång på broräcket över Stångån. Och det var tur att hon inte trillade ner för då hade det nog aldrig blivit några Bullerbyböcker. Vi överlevde så mycket, berättar Stina.

Boken berättar också om hur Astrid föddes med en uppvikt fot och om hur modern och grannfrun band den till rätta.

- Mamma och grannfrun var självlärda barnmorskor och tränade på varandra. Men de var ängsliga för att pappa skulle se Astrids fot. Fast när pappa kom in och såg foten sa han att det inte var någon fara. Han hade sett så många kalvar med uppvikta ben. Vi hade en sagolikt bra barndom med mycket djur och mycket lek.

"Min bok är bättre"

På grund av att hon är syster till Astrid Lindgren och skriver sin debutbok i bullerbymiljö är det svårt att inte jämföra deras böcker.

Men det är inget som Stina vill höras talas om.

- Jag vill inte vara Astrids lillasyster. Jag vill vara Stina Hergin. Min bok är bättre än Bullerbyböckerna, så klart. Jag läste min bok och ska jag skryta tyckte jag att den var riktigt skoj.

Charlotte Lindahl