Bomb på Olof Stenhammars gård

Flera dynamitstavar med stubin hittades under en av flyglarna

NYHETER

En bomb, bestående av flera ihoptejpade dynamitstavar och stubintråd, hittades i morse under en av flyglarna till Siggesta gård i Värmdö, öster om Stockholm.

En av ägarna till gården är finansmannen och före detta OS-generalen Olof Stenhammar.

- Det är för tidigt att uttala sig om något motiv ännu, säger Martin Krüger, stationsbefäl vid Nackapolisen.

Siggesta gård spärrades av efter bombfyndet och polisens bombtekniker har transporterat bort sprängladdningen för att oskadliggöra den.

Olof Stenhammar är en av landets mest framstående finansmän. Han är huvudägare till OM-gruppen, där bland annat Stockolmsbörsen ingår och han var också OS-general då Sverige försökte få OS till Sverige.

OS-generalen äger gården

Vid Siggesta gård finns bland annat ett restaurang, stall, rökeri, café och utställningslokaler och Olof Stenhammar är en av delägarna till gården. Han har även sin privata bostad på Värmdö, men bor inte på Siggesta gård.

Vid elvatiden i förmiddags var Nackapolisens bombtekniker på plats för att undersöka bomben. Boende och arbetande på gården har förhörts, men enligt polisen känner ingen till några hot som riktats mot gården eller mot Olof Stenhammar.

- Sprängladdningen bestod av ett antal dynamitstavar och stubintråd. Den låg gömd under en av flyglarna till gården, säger Martin Krüger.

Finns det misstankar om att bomben var riktad mot Stenhammar?

- Det vet vi ingenting om i nuläget. Men vi har ingen misstänkt gärningsman, säger Ulf Göransson vid Stockholmspolisens informationsavdelning.

Olof Stenhammar befinner sig, enligt sin sekreterare Gerd Linnarsson, på resa och har därför inte gått att nå för en kommentar.

- Men han har sagt att han inte har någon kommentar att ge, säger Gerd Linnarsson till aftonbladet.se.

Claes Thunblad