Norrmännen rasar över svensk säljakt

Hätsk kritik i diskussionsgrupp på Verdens Gangs hemsida

NYHETER

Nu får sälar jagas också i Sverige.

Något som upprör vissa norrmän - eftersom svenskarna tidigare protesterat kraftigt mot den norska säljakten.

”Dubbelmoraliska” kallas vi bland annat i en diskussionsgrupp på tidningen Verdens Gangs hemsida.

ska skjutas? Det svenska beslutet att tillåta jakt på gråsäl får norrmännen att se rött.

I går blev det klart att säljakt åter ska tillåtas i Sverige. 180 sälar i speciella jaktområden ska få skjutas i år, har Naturvårdsverket beslutat.

På 1980-talet engagerade sig många svenskar mot den norska säljakten. Protesterna mot klubbningen av sälungar skapade våldsamma protester - bland annat uttalade sig vår egen kung negativt om både jakten och Norges dåvarande statsminister Gro Harlem Brundtland.

”Fega och missunsamma”

Att Sverige nu själva tillåter jakt på säl är dubbelmoral, anser vissa norrmän.

I en diskussionsgrupp på tidningen Verdens Gangs hemsida kan norrmännen tycka till om den svenska säljakten. "Fega och missunnsamma" och "allt för liberala i vissa sammanhang" kallas svenskarna där.

I rättvisans namn ska dock sägas att många VG-läsare tycker att hela frågeställningen är korkad. ”Om svenskarna har lust att skjuta några sälar så har jag inga problem med det”, skriver en av VG:s läsare.

Tillåtet i sex län

Uppskattningsvis finns det mellan 6 000 och 10 000 gråsälar i Östersjön.

I sex län ska länsstyrelserna nu utse områden där sälarna ska få jagas av jakträttsinnehavaren mellan den 1 maj och den 31 december.

I år väntas den svenska säljakten starta i september. Men så länge jaktområdena inte är bestämda är det oklart vem som ska få jaga.

Maria Saving