”Hon ger politruk-tv ett ansikte"

Kerstin Hallert om nya SVT-chefen

NYHETER

Det är ett vältajmat besked lagom till Aktuellts första nyhetssändning att Christina Jutterström, 61, utsetts till VD för Sveriges television.

I svenska tv-landskapet finns inget finare uppdrag.

Den reklamfria svenska allmän-tv:ns två kanaler ska för 3,4 miljarder skattekronor årligen ange inriktningen för kvalitets-tv I tiden. För den uppgiften krävs insikter om dagens tv-värld.

Det har varken Jutterström eller tv-styrelsens ordförande Allan Larsson. Det är evigheter sen nån av dem arbetade vid svensk tv och ingen av dem har haft några uppdrag I tv-världen i övrigt svenskt eller internationellt. Det är inget bra utgångsläge med två gröngölingar vid rodret.

Kanske begriper ändå båda att svensk allmän-tv måste bli av med sin föråldrade 70-talsstruktur med på tok för många anställda för dagens krav. För att sända tv varav hälften är inköpt behövs verkilgen inte drygt 3 000 anställda varav 80 procent finns I Stockholm

För den förändringen krävs hårda nypor. Maria Curmans omdöme finns åtskilligt att säga om men till skillnad från Christina Jutterström begrep hon villkoren för tv inskolad som hon var för uppgiften under fyra år som chef för Svt Drama.

Ingen tvivlar på Jutterströms hårda nypor. Men begriper hon sig på företaget? Här behövs värme generositet och entusiasm för att folk ska ge järnet och komma igen.

Chefskarusellen på tv har hittills kostat närmare 25 miljoner kr. Det är inte så underligt om många ser valet av Jutterström som ett misslyckande. Hon står inte för förnyelse.

Hon sköter rodret medan andra letar efter en ny ung dynamisk stjärna. Kommendera kan hon. Däremot är hon inte mycket till manager. Åren som chefredaktör på Dagens Nyheter och Expressen gav ingen kärlek från fotfolket däremot prestige i etablissemanget.

Å andra sidan har företaget aldrig blomstrat som under åren när en VD haft nära samarbete med styrelseordföranden. Sam Nilssons glansdagar inföll under åren med den hyperbegåvade styrelseordföranden Lennart Sandgren.

Fast snarare ger hon politruk-tv ett ansikte när hon nu tillträder ett jobb hon skräddarsytt åt sig själv som konsult åt SVT.

Hon rår över tillsättning och avskedande av näst finaste jobbet programdirektörens Å andra sidan finns redan en drömkandidat till uppgiften. Den enda kvinnliga journalist hon under sin tid på Dagens Nyheter lyfte fram och gav chansen, den betydligt yngre och uppskattade medarbetaren på tv, Erika Bjerström. De två blir med all säkerhet det nya radarparet på Sveriges television.

Nog för att hårda nypor behövs för att få struktur på företaget.

Äldre kvinnor törs även när de inget kan om tv.

Kerstin Hallert