Ont om bedövningsmedel hos tandläkaren

Astra Zeneca tvingas importera ersättningsmedel från Italien

NYHETER

Aj!

Tandläkaren kan få av brist på bedövningsmedel i sommar.

Tillverkaren Astra Zeneca har drabbats av produktionsstörningar och tvingas nu importera ersättningspreparat.

Kliniker i hela landet sedan någon vecka märkt av att något varit fel på bedövningsfronten. I bland annat Umeå och Göteborg har kliniker lånat bedövning av varandra och flera tandläkare har oroats av att eventuellt behöva ransonera bedövningarna.

Tekniska problem med produktionen

I dag gick tillverkaren Astra Zeneca ut och berättade vad som hänt och att man sannolikt inte kan erbjuda tandläkare de preparat som beställts.

- Vi har tekniska problem med produktionen och vi kommer inte alltid att kunna leverera den sort man beställt. I den mån vi inte kan tillverka själva kommer vi att importera likvärdiga preparat från Italien, säger Staffan Ternby, informationschef vid Astra Zeneca.

Det handlar om de två smärtlindrande preparaten Citanest octapressin och Zylocain adrenalin. Bägge tillverkas vid företagets fabrik i Södertälje, som i flera månader drabbats av produktionsstörningar.

Ersättningspreparat

Astra Zeneca lovar att ingen ska behöva bli utan bedövning hos tandläkaren. Räddningen blir ett liknande bedövningspreparat.

- Det kan bli något som verkar under en längre tid eller ger en kraftigare bedövning, säger Staffan Ternby.

- Men det finns ingen anledning för patienter att oroa sig. Det är inget speciellt annorlunda preparat utan en vanlig typ som nu får ersätta de som tillfälligt blivit brist på.

Det är problem med kvaliteten som stoppat leveranserna.

- Eftersom det är injicerbara produkter har vi mycket höga krav på tillverkningen. Och vi har under en period inte fått godkänt på dessa prover.

- Nu tror vi att problemet är avhjälpt men det tar några veckor innan de nya godkända produkterna kommer ut på marknaden, säger Ternby.

Caroline Olsson