Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

"Korna ger mig kraft"

Leif-Åke Josefsson möter Christina Jutterström

    Sveriges Television skrek efter en fast hand på vd-stolen. In i tv-huset red i går en bondmora från trakten kring Malmköping. 61 år, till på köpet.

   Med sig i sadelväskorna hade Christina Jutterström fem chefsår på Sveriges Radio, 14 chefredaktörsår på Dagens Nyheter och ett 1,5 år långt misslyckande som chefredaktör för Expressen.

   Då trodde alla hon var slut som chef. Men nu laddar hon om på SVT.

VILLE BESTÄMMA REDAN I SANDLÅDAN Christina Jutterström har kallats både majorska och järnlady - men hon konstaterar att det är sådant man får köpa om man är en stark person. I går tillträdde hon som chef för SVT.   VILLE BESTÄMMA REDAN I SANDLÅDAN Christina Jutterström har kallats både majorska och järnlady - men hon konstaterar att det är sådant man får köpa om man är en stark person. I går tillträdde hon som chef för SVT. Foto: Peter Knopp

1. Vad kan du tillföra när det gäller nytänkande för ett i dag så konkurrensutsatt företag som Sveriges Television?

- Jag tror faktiskt att åldern spelar mindre roll. Att vara en kreativ person spelar större roll. Och jag är en kreativ person. Men det vore helt fel att här och nu säga vad jag ska bidra med.

 

2. Du är ordförande för Forum 50+, som arbetar för att folk ska stanna längre i arbetslivet. Kan du tänka dig att vara vd även sedan du fyllt 67?

- Nej, det har jag inte tänkt. Jag har faktiskt tänkt att avsluta mitt doktorerande. Och det måste jag väl göra innan jag blir senil.

 

3. Funderar du mycket på det här med ålder?

- Ja, det är klart. Om inte annat så har människor i min omgivning gjort det. Vill du? Orkar du?

- Men jag gör väldigt mycket i dag. Och min man sa faktiskt: - Lika bra som du håller på med alla delar i dag, så kan du väl ha en hel uppgift.

 

4. Din mamma lär ha sett på dig redan i sandlådan att du ville bestämma?

- Ha, ha...ja, hon sa det en gång. Det stämmer.

 

5. Du har kallats Järnladyn och på Dagens Nyheter var du "Majorskan". Orättvist?

- Det har stört mig mindre. Är man en stark person är man också ofta kontroversiell. Det är klart att det inte är kul. Men det är nånting man får köpa.

6. Du ställdes inför förtroendeomröstningar när du var chefredaktör på DN och sedan också på Expressen. Fruktar du samma sak på SVT?

- Jag tror man är klokare här. Det är något så destruktivt över den typen av omröstningar.

 

7. Thorbjörn Larsson var chefredaktör när Aftonbladet körde om Expressen, där du chefade, i upplageracet. Nu får du honom som vd-rival på TV4?

- Det ser jag fram emot.

 

8. Ser du på din tid på Expressen som ett misslyckande?

- Ja. Det tog sin tid att ta det ordet i sin mun. Nu tycker jag det känns skönt att få göra det. Man måste få misslyckas.

9. Du kritiserade nedskärningarna i SVT:s valbevakning 1998. Blir det mera val i rutan nästa höst?

- Jag gjorde det i den rollen jag hade.

- Vad vi ska ha för valprogram blir naturligtvis en fråga för programdirektören OCH mig eftersom det handlar om resurser. Förutom vilken typ av program man ska göra. Men jag bär med mig den kunskap vi kom fram till då.

 

10. Vad tycker du egentligen om Robinson?

- Jag har i alla fall sett en hel del av dom. Ibland har jag undrat om det varit i studiesyfte eller om man tycker att det är ett hyfsat bra program.

- Jag har lagt märke till att mina barn, som är rätt unga, har sett alla. Det har varit viktigt för dom. Och det spelar naturligtvis en roll för hur jag ser på det.

 

11. Blir den nye programdirektören en man eller en kvinna?

- Sveriges Television och Sveriges Radio är de företag i medievärlden som är bäst på jämställdhet. Men om det ska vara en man eller kvinna på programdirektörsposten? Jag tycker inte att kön ska avgöra. Det är andra saker.

 

12. Vad är dina bästa knep för att orka med allt?

- Att ha privilegiet att kunna bo både i storstan och på vischan, och till och med kunna sköta kor ibland, är nog det som ger mig den bästa kraften. Men jag skulle inte kunna tänka mig att bara vara bondmora.

Leif-Åke Josefsson
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet