Kan "Juttan" rädda SVT?

Uttalandena borde oroa SVT

1 av 3 | Foto: Björn Elgstrand
Christina Jutterström var chefredaktör på Dagens Nyheter 1982-1995.
NYHETER

Christina Jutterström har en enda uppgift. Att rädda Sveriges television från att hamna helt i bakvattnet.

Men är hon rätt kvinna för jobbet? Frågetecknen haglar.

SVT:s styrelseordförande Allan Larsson var mycket nöjd när han presenterade SVT:s nya vd Christina Jutterström. Frågan är varför.

Orkar hon tända om?

Jutterström är 61 år gammal och även om hennes mamma blev 94 år är det vanligen en ålder då man börjar trappa ner. Att förmå tända om för en ny hästuppgift som kräver hårt arbete, djupt engagemang och mycket fantasi är få förunnat ett par år före pensioneringen.

Är hon en bra chef?

Jutterström var under 15 år chef för två av Sveriges största tidningar, först Dagens Nyheter och sedan Expressen. På båda var hon omstridd och sedan personalen beslutat genomföra en förtroendeomröstning lämnade hon den senare efter bara 1,5 år.

Den erfarenhet av att leda stora organisationer som styrelsen åberopar är alltså inte omgärdad av odelat positiva omdömen.

Snarare tvärtom.

Är hon en framtidslösning?

I går talade Christina Jutterström i vaga ordalag om "allt det här nya". Hon meddelade också att Sverige var ett för litet land för SVT 24, alltså nyhetssändningar varje timme.

Uttalandena borde oroa styrelse och personal på Sveriges television djupt. För det första närmar sig IT-revolutionen televisionen med stormsteg. I kikarsiktet flyter tv och internet ihop. Den frågan måste SVT ta tag i för att inte bli helt förbisprunget.

För det andra är återkommande nyhetssändningar varje timma redan ett faktum - fast i radion. På nätet publiceras dessutom nyheter kontinuerligt, utan tanke på vad klockan är. Att inte SVT skulle kunna bjuda på motsvarande service i rörliga bilder förefaller både märkligt och otidsenligt.

Klarar hon en bra programdirektör?

Jutterström erkände i går att hon haft svårt att delegera. Men att hon numera anser att det är roligt att se folk växa.

Hoppas det är sant, Sveriges television behöver en stark och innovativ programdirektör.

På Sveriges största medieföretag har nämligen inget anmärkningsvärt hänt på åtminstone det senaste decenniet.

Så länge överlever inte något mediaföretag utan breddat eller förändrat produktutbud. Som ett brev på posten sjunker tittarsiffrorna kraftigt.

Men klarar Jutterström, med öknamnet "Majorskan", en person i sin omedelbara närhet som tar plats? Ingen vet, många undrar.

Kan hon tv?

Av någon outgrundlig anledning är Jutterström mest känd för sina sex år på Rapport. Där konkurrerade hon för övrigt en tid med den nästan jämnårige Allan Larsson, 63, då reporter på Aktuellt.

Men i själva verket har Jutterström bara jobbat sex år på tv jämfört med 22 år på tidningar och sju år på Sveriges radio. De senaste fyra åren har hon vistats i den akademiska världen, sist som doktorand.

Har hon fel inställning?

Christina Jutterström talade i går om att SVT behöver "lugn och ro". Ingenting kan vara mer fel. Företaget måste lägga in högsta växeln för att inte hamna ännu mer i bakvattnet.

Däremot behöver sannolikt personalen lugn och ro efter alla lappkast. Men detta lugn handlar snarare om klara besked än om frånvaro av förändringar.

Lena Mellin