Napphållaren kan kväva barn

Allvarliga fel på tio märken

1 av 2 | Foto: PETER KNOPP
Godkänd modell Mathilda, 2, kan suga vidare på nappen utan att mamma Catharina K Ericson behöver oroa sig. - När jag hör talas om napphållare som sitter runt halsen tänker jag direkt på strypning. Jag vågar knappt sätta på Mathilda en halsduk när hon ska till dagis, säger Catharina K Ericson.
NYHETER

Vanliga napphållare kan vara livsfarliga för småbarn. 21 av 24 napphållare som säljs i Sverige klarar inte säkerhetskraven.

Konsumentverket varnar nu småbarnsföräldrar och kräver att de farliga napphållarna återkallas.

Kedjor och snören som fäster bebisars napp vid kläderna, så kallade napphållare, har bara funnits att köpa i ett par år.

Konsumentverkets test visar att tio av napphållarna på den svenska marknaden har allvarliga konstruktionsfel. Bebisar som använder dem riskerar att strypas av för långa snören eller kvävas av delar som lossnar.

Ytterligare elva modeller är inte farliga men saknar varningstext och svensk bruksanvisning.

Babyn skar sig i halsen

- I Danmark skedde en allvarlig olycka med en av napphållarna som inte uppfyllde reglerna. Vassa smådelar lossnade och barnet fick skärsår i halsen, men man lyckades rädda det till livet, säger Wanda Geisendorf, barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket.

Värre är det i USA. Där känner man till ett trettiotal fall där barn har dött av napphållare. Det har då handlat om hemmagjorda napphållare.

- Det är därför det är så viktigt med varningstexter. Folk måste veta vad de ska göra med napphållarna så att de inte utsätter barnen för risker, säger Wanda Geisendorf.

- Man ska inte förlänga napphållaren själv eller lämna barnet ensamt att sova med den.

Konsumentombudsmannen är kritisk.

- Så här dåligt får det inte vara. Det är särkilt allvarligt när artiklar som är avsedda för små barn inte håller måtten när det gäller säkerhet, säger Marianne Åbyhammar, ställföreträdande Konsumentombudsman.

Barnombudsman Lena Nyberg är också upprörd.

- När man producerar saker för barn måste det vara säkert. Producenterna har ett oerhört stort ansvar, och vi måste ställa väldigt höga krav på dem, säger hon.

Konsumentverket har nu krävt att napphållarna dras in från butikerna och att importorten av dem upphör. Enligt konsumenköpslagen har personer som köpt någon av de farliga modellerna rätt att lämna tillbaka dem och få den ersatt.

Snöret är problemet

De europeiska säkerhetsreglerna säger att snöret inte får vara längre än 22 centimeter. Också för korta snören är ett allvarligt problem eftersom föräldrarna då kan lockas att förlänga det.

Godkända och farliga

Tobias Brandel

ARTIKELN HANDLAR OM