"Nu går hon in i skogen - och kommer ut på nya ängar"

Mark Levengood skriver om Tove Jansson

NYHETER
Foto: Lars Rosengren
Mark Levengood

Mest älskade Tove sin stuga långt ute i den finländska skärgården. Och när hösten kom och hon tvingades in till staden, lämnade hon en lapp på dörren:

"Det är olåst. Stig in. Det står brännvin i skafferiet."

Så förvandlade hon rädslan för inbrott till en vänlig möjlighet, och ännu har ingen tjuv förmått sig att bära iväg sagoberätterskans möblemang efter det mottagandet.

Tove Janssons författarskap väjer aldrig för det svåra, men hon pekar alltid på möjligheter; ur mörkret finns vägar mot ljuset, ur den djupa skogen leder stigar ut till den solbelysta ängen.

Nu har hon själv gått in i den djupa skogen, och vilken väg hon denna gång hittar ut till ängarna på andra sidan får vi aldrig veta.

Bort går en liten tant med en stor själ. Inte var hon ung, skröplig var hon och sjuk, men ändå är det mycket sorgligt. (Hon skulle inte tycka om att kallas för tant. En vän till mig besökte henne en gång, och nervös som han var inför mötet med denna levande legend hade han med sig en flaska punsch. Tove hade mött honom i gummistövlar, häpet stirrat på flaskan, och frågat: "Punsch? Trodde du att jag är en liten fröken?")

Tove Jansson är ett nationalmonument, men inte hugget i granit, utan spunnet av äventyr, fantasi, värme och sagolyster. En författare som varsamt burit våra hjärtan i sin lilla hand och muntert viskat: Jo det är stort och rysligt och hemskt farligt att finnas till.

Och sedan låtit sitt skrynkliga ansikte lösas upp i ett solskensskratt som skingrat vår rädsla och låtit oss se tillvaron i all sin underbara rikedom.

Nu är hon borta.

I natt är Knyttet otröstligt, i natt slocknar lamporna på den flytande teatern, i natt vågar sig Mårran ända in i Muminmammans köksträdgård. Men över alla huvuden böjda i sorg glimrar i natt en ny stjärna på Mumindalens himmel, och den som kan sin Tove Jansson vet att även på den längsta natt följer en ny morgon.

Vad har Mumintrollen betytt för dig?

Mark Levengood