Svensk dog i glaciärolycka

Föll sju meter – satt fast i spricka i sex timmar

NYHETER

En svensk man, 34 år gammal, har avlidit i en glaciärolycka i Västnorge.

Mannen rasade ned i en sju meter djup glaciärspricka i Harbardsgraciären i Breheimen i går och satt fastklämd i sprickan i sex timmar innan räddningsmanskapet kunde föra honom till sjukhus.

Läkarnas försök med uppvärmning med hjälp av hjärt- och lungmaskin var förgäves.

Den 34-årige mannen var tillsammans med två andra svenskar på väg över Harbardsglaciären i Breheimen när olyckan inträffade vid 19-tiden i går. Av okänd anledning föll svensken ner i en spricka i glaciären och kunde inte ta sig upp. Enligt polisen föll han sju meter. 34-åringen två vänner lyckades ta sig ned till bebyggelsen för att slå larm.

Nedkyld till 20 grader

- Räddningsaktionen kom igång först vid niotiden på kvällen. Vi skickade två helikoptrar med räddningsmanskap som arbetade i flera timmar för att få upp mannen, berättar Sønnesyn vid Sogndalspolisen till aftonbladet.se.

Svensken led då av svåra bröst- och nackskador och var nerkyld till 20 grader.

Hardbardsgraciären i Breheimen med sina djupa sprickor lockar äventyrliga klättrare.

- Det krävs god kunskap för att klättra i de här glaciärerna, knappast någonting för nybörjare, säger Sønnesyn.

Hjärtat orkade inte

Den svårt skadade 34-åringen fördes med helikopter till Haukelands sjukhus i Bergen. Läkarna gjorde flera försök med uppvärmning med hjälp av hjärt- och lungmaskin, men för sent.

Mannens kropp kunde värmas upp till 36 grader, men hjärtat orkade ändå inte, uppger Kjedsti Turøy vid informationsavdelningen på Haukelands sjukhus för aftonbladet.se.

- Det är möjligt att han hade fått någon skada som hindrade syretillförseln. Det får obduktionen utvisa, säger överläkare Lodve Stangeland på sjukhusets hjärtavdelning till TT.

Mannens anhöriga har underrättats och är på väg till Haukelands sjukhus.

Claes Thunblad