Räddningsinsatsen vid diskoteksbranden i Göteborg får hård kritik

NYHETER

Statens haverikommission är hård i sin kritik mot räddningsinsatserna vid diskoteksbranden i Göteborg.

Ostrukturerad ledning och dåligt utnyttjade resurser kan ha förvärrat katastrofen, enligt kommissionen.

- Befälen på plats begärde resurser som de aldrig fick, säger Ann-Louise Eksborg, generaldirektör för Statens haverikommission.

Foto: Ulf Höjer
Ann-Louse Eksborg

63 unga människor dog i diskoteksbranden på Hisingen i Göteborg i november 1998.

I dag presenterade Statens haverikommission sin slutrapport om orsakerna till branden, dess förlopp och räddningsarbetet.

Kritiken mot räddningstjänstens tillsynsmyndighet Räddningsverket är bitvis skarp. Bland annat skriver haverikommissionen att ledningen för insatsen var ostrukturerad.

Alla nödvändiga resurser larmades inte ut till platsen, och befälen följde heller inte upp om det gjordes.

Brandmännen för få

Haverikommissionen anser att de enskilda brandmännen gjorde ett bra arbete mot bakgrund av de resurser som fanns.

Men att de var för få kan ha förvärrat situationen.

- Vi kan inte säga att man skulle ha räddat fler liv om man gjort annorlunda. Däremot måste man få ut de resurser man begär från skadeplatsen, säger Ann-Louse Eksborg, generaldirektör för Statens haverikommission, till aftonbladet.se.

På 21 punkter skriver haverikommissionen vilka förändringar som kan göras.

- Vi pekar bland annat på vilka saker man inte hann med att göra. Man koncentrerade sig helt på livräddning, man gjorde tidvis inga släckningsförsök alls.

- Hade man fått ut alla resurser hade man kunnat hantera saken på ett annat sätt, säger Ann-Louise Eksborg.

Självkritik

Åke Jacobsson, räddningschef i Göteborg, anser att kritiken i stort sett är befogad. I en internutredning har räddningstjänsten ägnat sig åt liknande självkritik.

- I sådana här extrema situationer dras även vi som proffs in i händelsen. Det var krigsscener på platsen, och det är omöjligt att inte påverkas då, säger Åke Jacobsson till aftonbladet.se.

Att spekulera i om brandmännen hade kunnat rädda fler liv om man gjort annorlunda är svårt, säger räddningschefen. Den frågan har räddningstjänsten i Göteborg levt med i över två år.

- Med facit på hand kan man ju alltid säga att vi borde ha gjort så eller så istället. Men med den kunskap vi har är vår bedömning att vi inte kunde ha räddat fler, säger Åke Jacobsson.

Maria Saving